Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRO DEMOSKOP

HDZ i dalje uvjerljivo prvi, Tomaševiću se potpora gotovo prepolovila

Foto: Zeljko Hladika/Igor Soban/PIXSELL
1/15
07.11.2021.
u 19:08

SDP i Možemo! i dalje vode mrtvu utrku za drugo mjesto - u studenom je SDP na 16 posto, a MOŽEMO! na 15,9 (u listopadu bili na 17,1 posto)

Iako uz blagi pad od pola posto, HDZ je i dalje najpopularnija stranka u Hrvatskoj s 27 posto potpore birača, rezultati su to najnovijeg CRO Demoskopa za studeni. Istraživanje za RTL je provela agencija Promocija plus.

Rejting stranaka

SDP i Možemo! i dalje vode mrtvu utrku za drugo mjesto - u studenom je SDP na 16 posto (u listopadu bio na 16,1 posto), a MOŽEMO! na 15,9 (u listopadu bili na 17,1 posto).

Kod sve tri prve opcije vidljiv je pad potpore, dok MOST u studenom bilježi rast. Sada su na 8 posto (u listopadu bili na 6,7 posto). Raste i Domovinski pokret s novim predsjednikom, no do 5 posto (u listopadu bili na 3,7 posto).

Foto: CRO demoskop/RTL

Svi ostali su daleko; od HSS-a (studeni 1,3 posto - listopad 1,3 posto), preko FOKUS-a (studeni 1,3 posto - listopad 1,2 posto) , CENTRA s novim predsjednikom Ivicom Puljkom (studeni 1,2 posto - listopad 1,2 posto), a isti rejting imaju i Hrvatski suverenisti (studeni 1,2 posto - listopad 1 posto).

Još niže je ŽIVI ZID (studeni 1,1 posto - listopad 1,2 posto), pa IDS (studeni 1 posto - listopad 1,1 posto), svi ostali su ispod toga, a bazen neodlučnih i dalje je širok - 15,5 posto.
 
Najpozitivniji političari

Za najpozitivnijeg političara birači su odabrali predsjednika Zorana Milanovića (studeni 23,7 posto - listopad 21,9 posto). Nakon sukoba s Vladom četvrtina građana vidi ga u pozitivnom svjetlu. Upravo je premijer, kojeg je predsjednik nazvao 'hodajućim državnim udavom', ostao drugi izbor. Uz blagi pad rejtinga, Andrej Plenković najpozitivac je za gotovo 17 posto ispitanika (u listopadu bio na 17,5 posto).

Foto: CRO demoskop/RTL

Rejting je od listopada gotovo prepolovio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević iako je zadržao treću poziciju (studeni 5,3 posto - listopad 9,9 posto).

Osim rasta potpore ministra financija Zdravka Marića (studeni 3 posto - listopad 2,1 posto), rast bilježi i novi vođa Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (studeni 2 posto - listopad 0,7 posto). U top deset stigli su i Marin Miletić (studeni 1,1 posto - listopad 0,6 posto) i Biljana Borzan (studeni 1 posto - listopad 0,2 posto) i to s boljim rejtingom od predsjednika SDP-a Peđe Grbina koji je ispod jedan posto (studeni 0,9 posto - listopad 0,7 posto).
 
Najnegativniji političari

Istodobno vodeći dvojac u državi bilježi veliki skok negativnog doživljaja. Prvi najnegativac ostao je premijer Plenković (studeni 29,9 posto - listopad 23,6 posto), što čini njegov gotovo najgori rejting u proteklih godinu dana.

Foto: CRO demoskop/RTL

Od prošlog mjeseca predsjednik Milanović povećao je negativni doživljaj za više od 7 postotnih bodova i ostao na drugoj poziciji (studeni 18,9 posto - listopad, 11,9 posto). Na trećoj poziciji je treći predsjednik koji se u sukobe vrha države i nije aktivno uključio pa predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića od listopada nešto manje građana negativno ocjenjuje (studeni 3,2 posto - listopad 4,6 posto).
 Slijede Peđa Grbin (studeni 3,1 posto - listopad 4,8 posto), Milorad Pupovac (studeni 3,0 - listopad 2,5 posto), pa Vili Beroš (studeni 2,5 - listopad 2,8 posto).

U top deset negativaca prvi je put stigao ministar obrane Mario Banožić (studeni 2,3 posto - listopad 0 posto), a tu je još i prvi čovjek Stožera Dvor Božinović (studeni 1,2 posto - listopad 0,5 posto), dok svi ostali političari izazivaju manje negativnog doživljaja.

Da su negativni svi stav je više od 10 posto ispitanika.
 
Ocjene Ureda predsjednika, Vlade i Sabora

Prošlog su mjeseca sve ocjene rasle, u studenom sve - padaju. Pantovčaku ostaje trojka, ali sa slabijim prosjekom (studeni 3,01 - listopad 3,21), Vlada je pala na dovoljan dva (studeni 2,42 - listopad 2,51) baš kao i parlament s tim da je prosječna ocjena Sabora još niža (studeni 2,15 - listopad 2,20).

Foto: CRO demoskop/RTL

 
Smjer kretanja zemlje

Kao što se vidi na crvenoj krivulji dodatno raste postotak onih koji smatraju da idemo u pogrešnom smjeru: više ih je od 72 posto (u listopadu je bilo 62,5 posto) - toliko pesimističnih posljednji put bilo je prije više od tri godine. 10-ak posto ne može se odlučiti, a samo 17 posto građana smatra da idemo u dobrom smjeru dok ih je u listopadu to smatralo 23,3 posto.

Iako je među optimistima najviše HDZ-ovih birača i njih manje od polovine smjer ocjenjuje dobrim.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 1300 ispitanika od 2. do 5. studenog 2021. Standardna greška uzorka je +/- 2,7 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Ključne riječi

Komentara 46

LO
lonicera
19:42 07.11.2021.

Tomašević je bio popularan jer je uvjerio građane da će se boriti za običnog građana, a protiv kriminala.Sada udara po običnom građanu, a štiti nevladine udruge koje i dalje dobivaju ogroman novac. Rada Borić je dobila 200 000 kuna za svoj rad. Velike korporacije nije niti dirnuo.

Avatar abakus
abakus
20:48 07.11.2021.

Tomašević, navodno veliki borac protiv kriminala, udara po majkama, djeci i studentima-invalidima. Uskoro očekujemo i da će početi štedjeti i na beskućnicima. Novce koje je uštedio na tim najslabijim i najnemoćnijim članovima društva dat će svojim ljevičarskim udrugama kojih ima 1000 i sve zajedno broje 50-ak članova. Baš se iskazao, svaka mu čast. Taj kao da je kopirao lik Superhika iz Alana Forda - uzima od siromašnih da bi dao bogatima.

NO
Noštromo
19:50 07.11.2021.

Znači, Tomaševiću nije baš pomogao ni bicikl sa kojim je znao doći na posao. Možda mu pomogne ako odluči, promjena imena Trga Republike Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije