Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Izbori 2020

Grmoja: Upravo je Jandroković iskadrovirao ovakav sastav Ustavnog suda

Grmoja je zatražio od Vlade da razmisli o načinu na koji funkcionira inspektorat, a hrvatskim građanima i biračima obećao da će oni ovakav Državni inspektorat ukinuti.
29. lipnja 2020. u 14:56 9 komentara 1449 prikaza
Nikola Grmoja, MOST
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja u ponedjeljak je HDZ-ovom Gordanu Jandrokoviću, koji je je rekao da bi odluke Nacionalnog stožera preispitivali suci koji su na strani ljevice, poručio da je upravo on kao predsjednik Sabora iskadrovirao takav sastav suda.

Malenica, Bulj i Zekanović Večernji TV Zekanović: Spremni smo na razgovor s HDZ-om, ali ne s Plenkovićevim

Grmoja se slaže s time da Ustavni sud ispita odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite. Ustvrdio je da je Stožer politiziran, neke odluke koje su donijeli nije bilo potrebno donijeti, imali su dvostruke kriterije i "Ustavni sud bi to trebao propitati".

"No, on je sastavljen sramotnom trgovinom između HDZ-a i SDP-a pa ne očekujem ništa previše", rekao je na konferenciji za novinare.

Za Jandrokovićev istup Grmoja je komentirao da je ovo je demokratska zemlja i da svatko može propitivati odluke Ustavnog suda. 

"Sramotno je da je upravo Jandroković iskadrovirao ovaj sastav Ustavnog suda", dodao je.

 

Vezano za financiranje Mostove kampanje, Grmoja je ustvrdio da njima privatnici koji su sumnjivi ili mutni niti neće dati novac jer znaju da neće ništa za sebe dobiti. 

"Neki su s druge strane financirali i SDP i Škoru, tko god prođe, njima dobro. Nama takvi ne doniraju, nemamo na listama pravomoćno osuđene, žetončiće, već autentične, karakterne ljude bez afera", rekao je.

Miro Bulj je dodao da "nikada ne bi dozvolio da financiraju oni koji zastupaju energetsku mafiju, ruske interese ili bilo čije druge interese".

IZBORI 2020. Troškovi kampanje: Škori i SDP-u donirale su novac tvrtke koje su primile državnu pomoć

Grmoja je rekao da im je u stranci žao što RTL na sučeljavanje, uz Andreja Plenkovića i Davora Bernardića nije pozvao ostale aktere "jer je sasvim jasno da niti HDZ niti SDP neće imati potrebnu većinu za sastavljanje Vlade".

"U svakoj demokratskoj, normalnoj zemlji normalno sučeljavanje bi bilo s akterima koji će biti presudni za sastavljanje Vlade, među njima i Most", poručio je.

Most za ukidanje Državnog inspektorata

Grmoja je zatražio od Vlade da razmisli o načinu na koji funkcionira inspektorat, a hrvatskim građanima i biračima obećao da će oni ovakav Državni inspektorat ukinuti.

"Neovisno o ovoj epidemiološkoj krizi Most je uvijek bio istog stava - Državni inspektorat i inspekcije ne smiju služiti kao državni reket nad poduzetnicima i obrtima nego trebaju biti savjetodavno tijelo", istaknuo je.

Državni inspektorat imat će, kaže, prvenstveno ulogu savjetodavnog tijela koji pomaže poduzetnicima da pokrenu svoj posao i prilagode ga važećem regulatornom okviru.

Zagreb: Trgovački centar Pevex zatvoren je nedjeljom Reakcija na intervju s Tomislavom Tomaševićem Pevex: Ne sudjelujemo u politici, a naši dioničari se u slobodno vrijeme mogu angažirati, na što ne možemo i ne želimo utjecati

Ne smije se, poručio je, dogoditi da inspekcija dođe i zatvori obrt jer su tu na gubitku svi, pogotovo ako se zatvara zbog toga jer nešto nedostaje u samom objektu ili nedostaje nekoliko kuna u blagajni. Objekt se može zatvoriti ako se krše neki zdravstveni uvjeti ili ako je problem buke, kaže Grmoja.

Miro Bulj rekao je da Dalmacija u strahu čeka ovu turističku sezonu.

"Vladine mjere nisu se dotakle ljudi koji se bave turističkom djelatnošću u Dalmaciji tako da oni koji se bave iznajmljivanjem kreveta, hotelijerstvom, ugostiteljstvom, oni koji su sezonski radnici šalju poruku Vladi da Dalmacija nije na prodaju, da su Dalmaciju zaboravili i da ih nije briga za Dalmaciju", rekao je.

Narod, poručio je, mora shvatiti da na izborima mora mijenjati ljude i izabrati one koji će se boriti i biti njihov glas unutar Sabora - "institucije koja se mora isključivo boriti za interese naroda i ničije druge".

GLOBALNA PANDEMIJA
Korona u Švicarskoj izmiče kontroli, a vlasti ne uvode nikakve mjere. WHO: 'Ne možemo vjerovati'
Generacija NOW
Donacijski program Hrvatskog Telekoma
Generacija NOW: 700 tisuća kuna za obrazovanje STEM kadrova
  • Kneginja:

    Luđak bi ukinuo Državni inspektorat,a govori o nekakvom poštenju...

  • hren_sos:

    Nadam se da te nakon ovih izbora više neću gledati u Hrvatskom saboru

  • Judita:

    Suci se biraju iz reda istaknutih pravnika,sudaca, profesora itd... Grmiću je žao što nitko od njegovih Mostovaca nije u toj skupini