Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasprava u Saboru

Grmoja: Pičuljan je jedan dobar kandidat za veliku koaliciju HDZ-a i SDP-a

Nikola Grmoja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
20.11.2018.
u 11:36

U Saboru se raspravlja o kandidatima za novog povjerenika za informiranje budući da je dosadašnjoj povjerenici Anamariji Musi već istekao mandat

Saborski zastupnici danas raspravljaju o dvoje kandidata – Zoranu Pičuljanu i Dubravki Bevandić – među kojima će sutra glasovanjem izabrati novog povjerenika ili povjerenicu za informiranje budući da je dosadašnjoj povjerenici Anamariji Musi već istekao mandat.

Podsjetimo, Pičuljan je bio savjetnik potpredsjednika Vlade za pravna pitanja, veleposlanik u Češkoj, zamjenik ministra uprave u mandatu Milanovićeve vlade, državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa u vrijeme vlade Jadranke Kosor i Ive Sanadera te tajnik Ministarstva vanjskih poslova, a Dubravka Bevandić već radi u Uredu povjerenika za informiranje gdje je voditeljica Službe za zaštitu prava na pristup informacijama. Prije toga radila je u Agenciji za zaštitu osobnih podataka te u MUP-u kao nadzornik za unutarnje poslove.

Raspravu koja se više bavila općenito uvjetima rada i ovlastima ureda povjerenika posebno je kritizirao Mostov Nikola Grmoja naglašavajući da oni trebaju razgovarati o kandidatima.

Tako je već na početku rasprave zatražio stanku kako bi poručio da se nikako ne bi trebalo izabrati Zorana Pičuljana.

>> Pogledajte svađu Grmoje i Zekanovića u Saboru

– Dakle jedan dobar kandidat za veliku koaliciju HDZ-a i SDP-a. Sasvim je jasno da kandidat kojeg već danima gura HDZ, a to je Zoran Pičuljan. On se na odboru išao dodvoriti vlasti, a ne štiti javni interes. On je rekao, što se tiče Agrokora, da je Vlada sve učinila transparentno. To je čovjek sustava, a ne čovjek koji bi se protiv sustava trebao boriti da bi građani i institucije dobile toliko potrebne informacije – tvrdi Grmoja. HDZ-ova Sunčana Glavak također je zatražila stanku uzvrativši kako je neodgovorno, bezobrazno i vrlo nisko na takav način diskvalificirati čovjeka i njegovu protukandidatkinju.

– Pičuljan je građanin Hrvatske, sa svim kvalifikacijama koje su bile potrebne da se kandidira za dužnost. Pogledajte što kaže zakon, tko će se s kim sukobljavati. Vi nemate kristalnu kuglu i ne možete tako unaprijed nešto govoriti o bilo kome. To je neovisna institucija na koju se svi pozivamo. Prema zakonu povjerenik je odgovoran Saboru – tvrdi Glavak.

Pičuljanom nije zadovoljan ni GLAS-ov Goran Beus Richembergh objasnivši kako ne može podržavati prijedlog kojim se na čelo ureda povjerenika za informiranje dovodi nekoga tko je bio državni dužnosnik.

– Bilo bi dobro da se na to mjesto ne postavljaju ljudi koji su politički obilježeni. Ovaj institut treba graditi prema daljnjoj neovisnosti od politika i stranaka, a ne ga podvrgavati političkoj kontroli. Ne možemo prihvatiti najavu da se na to mjesto imenuje kandidat koji iza sebe ima karijeru državnog dužnosnika. Sabor bi se trebao opredijeliti za kandidatkinju, koja je do sada radila u ovom uredu – poručio je Beus Richembergh.

>> Krešo Beljak i Andrej Plenković u Saboru

HDZ-ova Irena Petrijevčanin Vuksanović fokusirala se više na uvjere rada ureda.

– Bez adekvatnog proračuna i financijske pomoći ured ne može funkcionirati kako treba – kazala je Petrijevčanin Vuksanović, prigovorivši bivšoj SDP-ovoj Vladi da to nije osigurala Uredu, iako ga je osnovala.

Profil osobe kao što je Pičuljan neadekvatan je za takvu poziciju koja zahtjeva sukobljavanje s vladajućima kako bi fizičke i pravne osobe došle do informacija, nastavio je Grmoja zamjerivši Pičuljanu i da je bio član HDZ-a, i to 2000. godine kada je, naglašava Mostovac, HDZ izgubio izbore. Zato je članovima HDZ-a išao dijeliti preslike teksta koji govori o tome kada je Pičuljan izašao iz HDZ-a, naglasivši im da bi im to trebalo olakšati odluku da ne glasuju za njega.

HDZ-ova Marija Jelkovac uzvratila mu je kako Pičuljan ispunjava sve kriterije te je zamjerila Grmoji što stalno napada HDZ, ustvrdivši kako je njime opčinjen jer je od premijera dobio "košaricu" iz Vlade.

 – Nismo mi dobili košaricu, znali smo što će se dogoditi kada naši ministri drugačije glasuju na vladi – kaže Grmoja.

Goran Aleksić iz stranke SNAGA ne vidi, kaže, nešto novo u kadroviranju, ustvrdivši kako se uvijek biralo one koji se sviđaju vlasti.

– Ja ne vidim nažalost da će se to promijeniti, možda sam nekad mislio da hoće, ali tako je ovdje od socijalizma. Između 10 kandidata nikada neće pobijediti najbolji, nego onaj najbliži vlasti – drži Aleksić.

SDP-ovi zastupnici uopće ne sudjeluju u ovoj raspravi, iako ih ima u sabornici.

Komentara 4

AO
ante.oreskovic75
13:09 20.11.2018.

Čudio sam se šta sve govori Maras i ostane živ!Sada vidim da ima sasvim ozbiljnu konkurenciju kod mostovog lumena a i kod druga Gorana!Stranke ih toleriraju i pokazuju da su gora manjina od bilo koje druge!Na što se stizao sabor,zarr komplekse ne mogu liječiti kod liječnika (nikako kod Petrova )!??¿?

KR
Krotila
12:25 20.11.2018.

MOST,stranka spasa.

VI
vidum
14:41 20.11.2018.

Pičuljan je najbolji kandidat. Muško, a ima prezime koje asocira na žensko. Zbog toga će biti prihvatljiv i onima srednjeg roda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije