Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gredelj više ne brani HDZ jer drukčije gledaju na crne fondove

Gredelj je stranku o ostavci obavijestio još 24. studenoga, ali nije htio s time izlaziti u javnost kako stranci ne bi naštetio na izborima
06. prosinca 2011. u 14:03 122 komentara 6 prikaza
'11.11.2011., Zagreb - Damir Sesvecan  i odvjetnik HDZ-a Vladimir Gredelj odlaze iz sjedista  USKOK-a  nakon davanja iskaza u sklopu istrage o crnim fodovima i Fimi mediji.  Photo: Antonio Bronic/PIXS
Foto: 'Antonio Bronic/PIXSELL'

Vladimir Gredelj više nije odvjetnik HDZ-a. Zbog, kako kaže, “nepremostivih razlika u gledanju na predmet obrane i njezine modalitete”, Gredelj je HDZ-u još 24. studenoga otkazao punomoć.

– O otkazu punomoći stranku sam obavijestio istoga dana. USKOK-u sam otkaz punomoći uputio tek 6. prosinca 2011. godine. Naime, vodio sam računa da javnost o svemu obavijestim nakon izbora kako ta činjenica ni na koji način ne bi bila iskorištena na štetu interesa HDZ-a – navodi Gredelj u priopćenju koje je u utorak razaslao svim medijima.

Isprika zbog ‘žara borbe’

U priopćenju koje je kraće od bilo kojega što je, otkako je postao branitelj HDZ-a, izašlo iz njegova ureda, Gredelj ne daje čak ni naslutiti što je konkretan razlog za razlaz sa strankom koju je branio toliko gorljivo da se u priopćenju čak ispričavao svima koje je, kako kaže, u “žaru borbe” možda povrijedio.

– Svima zahvaljujem na suradnji, a onima koje sam u “medijskoj utakmici” u žaru borbe možda povrijedio iskreno se ispričavam. Za sve u vezi s predmetom “crni fondovi” ubuduće se obraćajte HDZ-u izravno – poručio je Gredelj.

No, Gredelj ipak ne može samo tako prestati zastupati HDZ, protiv kojega je, i to kao pravne osobe, USKOK otvorio istragu. Novi Zakon o kaznenom postupku nalaže mu da još 30 dana od otkazivanja punomoći mora raditi na zastupanju stranke, odnosno sve dok se ne nađe novi odvjetnik. Smisao je ove zakonske odredbe sprečavanje manipulacije otkazivanjem punomoći. Ovako, naime, zbog Gredeljeva razlaza s HDZ-om neće biti nikakva zastoja u kaznenom postupku niti u istrazi.

Sva dokumentacija koju je Gredelj preuzeo u USKOK-u, a riječ je o preslikama iskaza svjedoka u slučaju Fimi media, tonskim zapisima ispitivanja i drugim prikupljenim dokazima koje je Gredelj svojedobno kombijem odvezao iz sjedišta USKOK-a u Gajevoj ulici, trebala bi biti predana novome branitelju HDZ-a. A tko će to biti, danas nismo uspjeli doznati. Glasnogovornica stranke Sunčana Glavak tražila je da joj SMS-om pošaljemo upit, a kada ga je dobila, uopće nije odgovorila. Glasnogovornik Vlade Mladen Pavić nije odgovarao na naše pozive, a na poziv nije odgovorio ni Damir Sesvečan, hadezeovac kojega je stranka odredila da predstavlja HDZ kao osumnjičenika u USKOK-u.

Na telefonski poziv nije odgovorio ni sam Gredelj, pa tako nismo bili ni u prilici doznati koje su to nepremostive razlike u gledanju na obranu HDZ-a od optužbi za korištenje crnim fondovima.

Aktivan prije izbora

Neslužbeno smo doznali da je Gredelj nazvao glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Navodno ga je želio osobno obavijestiti o tome da više nije jedan od branitelja u slučaju Fimi medije, a pritom mu se ispričao za sve ružne rečenice i optužbe koje je na njegov račun ispalio u vrijeme dok je zastupao HDZ.

Gredelj je bio osobito aktivan neposredno prije izbora, kada je činio sve što je mogao ne bi li svome klijentu isposlovao nepodizanje optužnice prije izbora.

U tome cilju iznosio je niz političkih razloga i diskvalifikacija te prozivao USKOK da bi time utjecao na ishod samih izbora.

Istraga protiv HDZ-a otvorena je zbog cr

Istraga protiv HDZ-a otvorena je zbog crnih fondova

Posljednji nalog o proširenje istrage u predmetu Fimi media USKOK je donio 25. listopada, kada je kao 20. na listi okrivljenika naveden HDZ kao pravna osoba. Istim nalogom za proširenje obuhvaćeni su i bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak, bivši glasnogovornik i šef kampanje Ratko Maček, blagajnica stranke Branka Pavošević, rizničar Mladen Barišić i bivši predsjednik HDZ-a Ivo Sanader.

Istraga protiv HDZ-a otvorena je zbog crnog fonda te stranke iz kojega su se nelegalno, među ostalim, financirale predizborne kampanje.

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima