Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukob

Grčić poručuje Liniću i I. Maletić: Bit ćemo u plusu

branko grčić
Grgur Žučko/PIXSELL
14.10.2013.
u 19:13

Ministar Grčić ističe da je on ugovorio više u dvije godine nego HDZ u četiri godine

Ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić opovrgnuo je tvrdnje eurozastupnice Ivane Maletić (HDZ) da kasni s dokumentima potrebnim za korištenje novca iz fondova EU te je demantirao i nju i ministra financija Slavka Linića da će Hrvatska završiti u minusu s obzirom na to koliko je uplatila za članarinu, a koliko će novca povući.

Novac će svakako stići

Grčić je na današnjem brifingu s novinarima predstavio hodogram rada svojih ljudi, dokumenata, projekata, ugovaranja te je izračunao da će Hrvatska ovu godinu završiti sa 165 milijuna kuna u plusu. U tijeku je reakreditacija Hrvatske o kojoj ovisi avansno plaćanje 150 milijuna eura, za koje se Grčić nada da će “sjesti” u studenom ili prosincu.

– Najgore što se može dogoditi jest da taj novac dođe u siječnju 2014. Onda ćemo ovu godinu završiti 15 milijuna eura u plusu, a iduću godinu ćemo imati 150 milijuna više – kazao je Grčić.

Procjenjuje da ćemo iduće godine iz europskih fondova dobiti 674 milijuna eura (824 milijuna ako u siječnju stigne 150 milijuna od ove godine), a članarinu ćemo platiti 477 milijuna eura. Opet je Hrvatska 198 milijuna eura u plusu, ističe Grčić. Na primjedbe I. Maletić da Hrvatska kasni s opisom sustava upravljanja i kontrola, zbog čega kasni akreditacija (odnosno novac), Grčić i njegovi suradnici naglašavaju da je opis revizorima Europske komisije neslužbeno predstavljen 1. kolovoza, službeno dostavljen krajem rujna te da dokumente nisu mogli ni predati prije ulaska Hrvatske u EU. Sve su, kažu, pripremili u godinu dana.

Rade, ali sporo

– Proces pripreme dokumenata, uspostave sustava i nacionalne revizije u pravilu za nove zemlje članice traje oko godinu i pol do dvije. Da su kojim slučajem krajem 2011. bili pripremljeni barem neki dijelovi sustava, primjerice minimalno nacionalni pravni okvir, dinamika je mogla biti brža – poručuju Ivani Maletić iz Grčićeva ministarstva podsjećajući da je akreditiranje za IPA program trajalo dvije i pol godine. Također ističu da je od 2007. do 31. 12. 2011. bivša vlada ugovorila 252 milijuna eura, od kojih je isplaćeno 126 milijuna, dok je u ovom mandatu ugovoreno 282 milijuna eura, od kojih je isplaćeno 193 milijuna. Ne kasne, tvrdi ministar, ni s Partnerskim sporazumom, temeljnim dokumentom za “izvlačenje” novca. Prvi draft su predali 1. srpnja, a drugi, konačni, poslat će za tri dana.

I. Maletić kaže da u Ministarstvu rade, no da su jako spori. Prethodna je vlada imala dogovor, kaže, da se “opis” preda 1. srpnja, što znači da bi novac bio isplaćen najkasnije u rujnu.

– Oni su sve radili ispočetka, tragali su za ne znam čim. Dolazim iz sustava i zato ih kritiziram. Oni moraju pripremiti projekte od barem tri milijarde eura da bismo novac mogli dobivati idućih nekoliko godina – poručuje I. Maletić.

>> Branko Grčić: 
Iz Londona se nećemo vratiti s vrećom novca

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije