Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gradit će sporni nasip u Lonjskom polju, ali tek nagodinu

Hrvatske su vode taj posao, težak čak četiri milijuna kuna, povjerile Vodoprivredi Sisak
25. studenoga 2013. u 11:19 1 komentara 918 prikaza
Nasip kod Svinjičkog samo je privremeno bio saniran za vrijeme prošlih poplava
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Zabrinuti pogledi stanovnika sisačke Posavine i Pokuplja ponovno su usmjereni prema rijekama koje su u porastu. Ipak, vjeruju da se neće ponoviti scenarij iz travnja, kada je poplava prijetila čak i dijelu Siska.Nakon kritika kako se nakon velike poplave u travnju ništa nije poduzelo da se sisačka Donja Posavina trajno zaštiti od poplava, iz Hrvatskih je voda priopćeno kako je sredinom listopada ove godine potpisan ugovor o nastavku izgradnje južnog nasipa retencije Lonjsko polje.Radovi se, kako je priopćeno, odnose na rekonstrukciju dionice južnog nasipa od 12. do 19. kilometra, u ukupnoj dužini 35 kilometara, a vrijednost radova bez PDV-a iznosi 3.999.945 kuna. Završetak radova očekuje se do kraja iduće građevinske sezone, dakle potkraj 2014. godine.

Dodatna sigurnost

“Retencija Lonjsko polje je objekt sustava obrane od poplava Srednjeg posavlja, odnosno objekt zaštite od velikih voda Save čiju južnu granicu čini južni nasip iz naselja Veliko Svinjičko i sela sisačke Donje Posavine. Kako je poznato, u ožujku i travnju ove godine na sisačkom i jasenovačkom se području formirao vodni val Save i nekih pritoka, koji je okarakteriziran kao ekstremni. Ovakve prilike su uvjetovale da se retencija Lonjsko polje punila do razine koje još nikada nisu izmjerene, a njena punost iznosila je više od 600 milijuna prostornih metara, što su i postojaći nasipi izdržali. Kvalitetnom rekonstrukcijom južnog nasipa pružit će se dodatna sigurnost i zaštita stanovništvu posavskih naselja”, stoji, uz ostalo, u priopćenju Hrvatskih voda.

Izvođač jamči kvalitetu

Ugovor o izvođenju radova potpisan je sa zajednicom izvođača, čiji je vodeći član i glavni izvođač radova Vodoprivreda Sisak. Sisačka je tvrtka na javnom natječaju ponudila najpovoljnije uvjete i najnižu cijenu.

- Budući na naša tvrtka ima već 85 godina iskustva na sličnim poslovima, te da raspolaže s potrebnom mehanizacijiom, mogli smo biti konkurentni i ponuditi najpovoljnije uvjete. Radove ćemo početi na proljeće, čim to dozvole vremenski uvjeti i nema sumnje da ćemo ih obaviti kvalitetno i u previđenom roku - rekao je Davorin Androšić iz sisačke Vodoprivrede.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • Ustaša:

    Kako li je to samo samouvjereno rekao dotični gospodin,između ostaloga ratni profiter koji je za vrijeme rata zajedno sa pokojnim Đurom Brodarcem krenuo u pustošenje Sisačkog gospodarstva,a time i tog poduzeća,sa (kako sam navodi) osamdeset i pet godina postojanja.Žalosno je ... prikaži još! da se kradu milijuni kuna a radnici su gladni kruha,dokaz je to korumpiranosti ove države koja po tom pitanju poduzima vrlo malo ili ništa...ima li netko broj Uskoka u svojoj bilježnici?