Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAGA U TIJEKU

Građani u strahu nakon mine u čepinskom vrtiću: 'Tu nam se djeca igraju, nije nam svejedno'

Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/2
04.09.2020.
u 19:42

- Važno je istaknuti da djeca nisu bila ugrožena jer je mina bila bez upaljača - dodaje glasnogovornik Kon.

Bezbrižnu dječju igru u dvorištu Dječjeg vrtića "Zvončić" u Čepinu u četvrtak je zamijenio šok i strah kada su mališani u tom krugu pronašli - protupješačku minu! Riječ je o velikom vrtiću, jedinom u tom mjestu nadomak Osijeku, u kojem boravi oko 200 mališana. Kako neslužbeno doznajemo, minu su prva uočila upravo djeca, dok su trčkarala dvorištem, a očito prepoznavši da je riječ o nečemu opasnom i što ne bi trebalo biti u blizini njihova vrtića, pozvali su svoje tete. Odgojiteljice su, potom, odmah alarmirale policiju, a mališane sklonile na sigurno dok policijski službenici ne odrade svoj posao.

Bila je bez upaljača

- Operativno dežurstvo policije zaprimilo je u četvrtak oko 11.20 sati telefonsku dojavu da je u dvorištu vrtića na širem području grada Osijeka pronađena mina. Na mjesto događaja izašao je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu, koji je s mjesta pronalaska na siguran način izuzeo protupješačku minu - priopćio je Zoran Kon, glasnogovornik Policijske uprave osječko-baranjske.

Proveden je i očevid u vrtićkom dvorištu, a policija nastavlja daljnje kriminalističko istraživanje i potragu za neodgovornom osobom koja je ostavila minu djeci pred nosom. Netko ju je, naime, bacio u travu, a ne zna se točno kada.

- Važno je istaknuti da djeca nisu bila ugrožena jer je mina bila bez upaljača - dodaje glasnogovornik Kon.

Bez obzira na to, uznemirujuće je što je uopće nekome palo na pamet, ako ne ugroziti, a onda dobrano uplašiti i unijeti nemir među zaposlenike i dvjestotinjak djece u "Zvončiću", kao i njihove roditelje.

- Kada sam čula što se dogodilo, nije mi bilo svejedno! Kako će mi biti svejedno kada se tuda šećemo i mi i djeca... - kaže nam jedna Čepinka, koja živi preko puta vrtića.

Foto: Davor Javorović/Dubravka Petrić/Pixsell

- Vidio sam dva policijska vozila parkirana pred vrtićem, ali pojma nisam imao da je pronađena mina! Prije su se djeca iz našeg mjesta okupljala oko vrtića i radila nerede, zbog toga je postavljen videonadzor na zgradu, a i policija ju je svaki dan obilazila. Pa se sve smirilo i jedno vrijeme nije se ništa događalo... No došao je neki novi naraštaj mladih koji se tu ponovno okupljaju, ima i huligana. Jedna susjeda i ja znali smo se čak prošetati i obići dvorište - govori nam, pak, susjed Vlado.

Poziv na predaju oružja

A gotovo da nema dana a da nema barem jedne intervencije PU osječko-baranjske zbog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava, mahom zaostalih iz Domovinskog rata. Zvuči to nevjerojatno, s obzirom na to da je rat završen prije četvrt stoljeća. Primjerice, samo pet dana ranije, u nedjelju oko 18.30 sati, građanin je na svojoj ogradi u prigradskom naselju Višnjevcu pronašao obješenu vrećicu s ručnom bombom M-75.

Policija je i tada, kao i jučer, podsjetila građane da akcija "Manje oružja, manje tragedija - Izbacimo uljeza" i dalje traje. Pozvala je sve koji još u svojim domovima čuvaju ili skrivaju takve opasne naprave da ih bez straha od sankcija prijave policiji. Upozorila je i da ih ne donose sami u postaju kako ne bi došlo do njihove eksplozije. Ukupno 125 dragovoljnih predaja oružja i minsko-eksplozivnih sredstava zabilježeno je lani od 1. siječnja do 31. kolovoza u PU osječko-baranjskoj, a u istom razdoblju ove godine bilo ih je 115. Pronalazaka takvih sredstava, primjerice pri radovima u polju, košnji trave ili šetnji pasa, bilo je 69 u spomenutom razdoblju protekle godine, a u 28 slučajeva morali su ih zbog sigurnosti uništiti na mjestu. Ove godine zabilježeno je čak 78 takvih pronalazaka i 21 uništenje na mjestu na kojem su zatečeni.

- Nikakve vam informacije ne možemo davati, obratite se Dječjem vrtiću Osijek, kojem pripadamo - kazali su nam na vratima čepinskog Dječjeg vrtića "Zvončić".

Na naš službeni upit Marija Štambuk Čabaj, ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek, odgovorila je kako do sada nije bilo slučajeva pronalaska minsko - eksplozivnih sredstava na prostorima Dječjeg vrtića Osijek te da su za navedeni slučaj kontaktirane sve nadležne službe. Za razgovor nisu bili raspoloženi ni roditelji mališana koji pohađaju DV "Zvončić".

Iz Policijske uprave osječko-baranjske, pak, rekli su nam da su odgojiteljice vrtića u Čepinu postupale onako kako se i savjetuje u takvim situacijama: detektirale su napravu, nisu ništa dirale i pozvale su odmah policiju. Jesu li, pak, mališani dirali minu kada su je tek pronašli, policija nam nije otkrila.

 

 

Ključne riječi

Komentara 4

P3
penellopea.34
20:30 04.09.2020.

Svicarska dodala Hrvatsku na crvenu listu od ponedjeljka, i sve zemlje u regionu osim Srbije. Sta ti je Amerika, docim udjes u Bijelu kucu, odmah ti raste rejting, a pada ovome nasem Anemicnom propalitetu sto viri iz prkna Nijemcima, nitkoo nece s njim. Ameri odmah otvorili kancelariju u Beogradu za investicije, i obecali puste miliarde Vucicu. Sada ce oni napraviti Ameriku od Srbije, Beograd ce opet biti glavni grad u regionu, i glavna pijaca financijarija u citavoj regiji. Ttocno onako kako sam i ja predvidjela mjesecima unazad, kada su se forumasi ismijavali.

AF
AfganistanskiHrvat
20:10 04.09.2020.

Kada pronađu retardiranog idiota koji je odbacio minu u dvorište vrtića objesiti ga za jaja na banderu i za primjer neka visi mjesec dana.

BR
Bravo
21:08 04.09.2020.

Svakako neprimjetno i uznemiravajuće ali i prevelika haška. Očito se radi o dijelu protupješačke mine koja je bez upaljača neupotrebljiva . Ako se radi o rasprskavajućoj PPMR2 onda nema ni eksplozivnih punjenja već samo metalnu košuljicu sa kojom možemo zabijali čavle. Sve vrste nagradnih mina bez upaljača možete baciti u vatru. Godini će sivo crnim domom i neće doći do detonacije. Vjerujem da su se starija djeca nabacivsla komadom lijevanih željeza i na kraju ostavili. Nije precizirano o kojem dijelu određene mine radi. Nađu se zaostala sredstva još iz II sv. rata pa i iz ovog će se još štošta pronaći. Bravo za djecu da su obavijestili starije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije