Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštita životinja

Grad Našice ne otkriva koliko košta ugovor sa skloništem u Normancima

Foto: Farmica
1/5
09.10.2018.
u 21:29

Posao zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih životinja s gradskih ulica dodijeljen je udruzi koja je nedavno registrirala sklonište za pse, a ugovor je potpisan na dvije godine

Kad je Grad Našice sklopio ugovor o pružanju usluga zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih životinja s udrugom Phenix, o tome je obavijestio građane i na službenim stranicama.

Iako su je nazvali "Obavijest o pružanju higijeničarske službe", iz teksta je vidljivo kako je riječ o poslovima skloništa za životinje. Ugovor je potpisan na dvije godine, a za to vrijeme napušteni psi s ulica grada vozit će se do 23 kilometra udaljenog sela Normanci u kojem je sklonište.

Kako je posao zbrinjavanja napuštenih životinja dodijeljen udruzi Phenix, koja je nedavno registrirala sklonište za pse, a bavi se i terapijskim jahanjem, gdje je objavljen natječaj i tko se sve javio? Koliko ugovor košta i jesu li njime obuhvaćene i mačke i psi, odnosno na koji način je Grad riješio zbrinjavanje napuštenih, ozlijeđenih i bolesnih mačaka, upitali smo Grad Našice. Zanimalo nas je i koja je tvrtka angažirana za poslove higijeničarske službe, odnosno uklanjanje lešina s javnih površina Grada i koliko to košta Grad?

– Grad Našice sklopio je 20. srpnja 2018. Ugovor o pružanju usluga zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih životinja s udrugom Phenix iz Normanaca za poslove skloništa za životinje. Ugovor je sklopljen na dvije godine, a temelji se na Zakonu o zaštiti životinja po kojem jedinice lokalne samouprave mogu sklopiti ugovor sa skloništem koje se nalazi na području županije. Poslovi skloništa obuhvaćaju zaprimanje dojava o napuštenim, izgubljenim ili zlostavljanim životinjama, hvatanje i zbrinjavanje pasa lutalica, smještaj, veterinarsku obradu životinja, liječenje, mikročipiranje, hranjenje, cijepljenje i sterilizaciju – objašnjava Ines Toth, dipl.. oec., službenica za informiranje Grada. Dodaje i kako Grad nije bio zakonski obvezan objavljivati javni natječaj jer se ne radi o udruzi koja prijavljuje svoje programe i projekte, a niti o vrijednosti ugovora radi koje bi bilo nužno provoditi otvoreni postupak nabave. Odnosno, stoji u odgovoru, zaključen je ugovor male vrijednosti sukladno Pravilniku o jednostavnoj nabavi radova i usluga.

Od Udruge Phenix doznajemo da su 11. lipnja registrirali sklonište za životinje, za što imaju i trajno rješenje Ministarstva poljprivrede.

– Prema rješenju možemo primiti 53 psa i uz to 6 pasa u karanteni. Trenutno imamo oko 40 pasa, a među njima su i štenci. Ugovore smo sklopili s Općinom Koška, koja je i naša općina, te s gradovima Belišće, Donji Miholjac i Našice. Veterinarsku skrb i nadzor smo riješili Ugovorom s veterinarskom ambulantom Fury (iz Osijeka, op. a.), a pse oglašavamo na našoj FB stranici te stranicama za udomljavanje pasa, Njuškalo i slične stranice. Između ostalog, surađujemo i s njemačkom udrugom koja nam udomi ponekog psa – rekla nam je Zvjezdana Orešković te dodala da, premda su sklonište za pse, imaju i nekoliko maca.

Iako smo Grad Našice tražili da nam pošalje ugovor sklopljen s udrugom Fenix i da odgovori kolika je cijena ugovora, kako su riješili pitanje zbrinjavanja napuštenih, ozlijeđenih i bolesnih mačaka te koja je tvrtka angažirana za skupljanje lešina s ulica grada, oglušio se na naše opetovane mailove. Stoga smo poslali i Zahtjev za pristup službenim informacijama, a njihove odgovore objavit ćemo čim ih dobijemo.

Ključne riječi

Komentara 3

NA
narcis660
23:08 09.10.2018.

Svaka vam čast dobri ljudi velikog srca.Pas je najveći i najiskreniji a isto tako i najodaniji čovijekov prijatelj.Traži samo malo pažnje i ljubavi te doslovce koricu kruha...a za uzvrat daje neizmjerno sebe..🐶🐕😢❤

DO
domxerex
00:59 10.10.2018.

Što više čitam ove novine to mi se više sviđaju psi.

MI
mimija
15:19 10.10.2018.

Zadnja objava udruge Phenix o novopristiglim psima je 21.07.2018. Psi koji su tamo odvedeni nakon tog datuma nisu objavljeni. Pitam se zašto? Njima je bitno dobiti lovu od JLS sa kojima su sklopili ugovor kako bi mogli/a baviti nećim drugimgim ( možda konjima jer prije je to bila udruga za terapijsko jahanje ali je poslovni subjekt zatvoren .....??????). Nadam se da je onim psima koji su tamo dobro ali osobno nisam sklona vjerovati udruzi Phenix.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije