Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grabar Kitarović ZA KLEINE ZEITUNG

'Desetljećima nisi smjela reći da si Hrvatica, nego si morala reći da si iz Hrvatske'

Kolinda Grabar Kitarović
Davor Javorovic/PIXSELL
11.09.2018.
u 19:59

Predsjednica je istaknula da je pitanja o radikalnome nacionalizmu u Hrvatskoj „čine bijesnom“.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za austrijski Kleine Zeitung tvrdi kako hrvatski muslimani žive u velikom strahu te da se brinu za svoj položaj. 

Predsjednica je svoju tvrdnju objasnila svojim nedavnim razgovorom s „hrvatskim muftijom“. On je, prema njezinim riječima, „potpuno iscrpljen od nastojanja da migrante uključi u hrvatsku muslimansku zajednicu, koja je integrirana u hrvatsko društvo“, prenosi Novi list

„Europa nije imala strategiju za primitak migranata, kojima nitko nije objasnio što se od njih očekuje. Bila sam više puta u Afganistanu, i vjerujte, nije svatko tko dolazi u Europu demokratski raspoložen“, kazala je predsjednica, ilustrirajući tu tvrdnju opisom potlačenosti žena u Afganistanu.

Na pitanje zašto nacionalizam privlači sve više pristaša u Europi, predsjednica odgovara da se „društva brane od opasnosti izvana“. „Europa je u mnogim stvarima bila previše opuštena i previše naivna. Umjesto da se posveti razvojnoj politici, dozvolili smo da 1,2 milijuna ljudi dođe u Europu, uglavnom mladih i snažnih, dok su žene i djeca, te oni koji nisu imali snage, ostali u svojim domovinama“, kazala je, uz ostalo.

Predsjednica je istaknula da je pitanja o radikalnome nacionalizmu u Hrvatskoj „čine bijesnom“.

- Desetljećima je nama Hrvatima bilo zabranjeno da imenujemo svoje porijeklo. Umjesto da kažemo: 'Ja sam Hrvat', morali smo reći: 'Ja sam iz Hrvatske'. Tko bi iskazao svoj nacionalni ponos, tome je prijetio zatvor, rekla je. Ne poriče da u Hrvatskoj postoje „i lijevi i desni ekstremi, ali oni ne predstavljaju nikakvu opasnost za našu demokraciju“. Štoviše, Grabar-Kitarović misli da Hrvatska pripada „među liberalnije“ zemlje Europske unije.

Na pitanje o protuimigrantskoj politici mađarskog premijera Orbana i talijanskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija, predsjednica je bila suzdržanija. 

Ne mogu osuditi ni Mađarsku ni Italiju. Europa ne može na plećima nositi teret bijede cijeloga svijeta“, rekla je predsjednica.

- Odrasla sam u komunizmu, i nisam htjela ništa drugo nego da izađem iz toga. Htjela sam biti slobodna. Htjela sam imati mogućnost u dućanu birati između raznih vrsta jogurta, i da ne moram vlastima priopćavati koliko ću kruha trebati idućeg tjedna, zaključila je.

VIDEO Oružje koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske


Komentara 269

HR
Hrvatska
20:14 11.09.2018.

Tako je kraljice. Eno na Smrdexu i 24 casa vec pate haha. Zivjela namm!

MO
mobitel20
20:29 11.09.2018.

Bravo Kolinda ! Uprqvo tako, tim rijecima se treba obracati povrsnim strancima. Naravno da se ni ja ne sjecam "tjednih prijava za kruh", ali moj otac se ITEKAKO TOGA SJECA iz razdobla 1945-1970. Dakle, nista nisi lagala. Sto se tice toga jeli se moglo reci da si Hrvat, moglo se je reci. Bilo je i u statistici. Ali u praksi, to je to volio naglasiti, bio je stopiran u karijeri. To je bilo rezervirano za "progresivne" Jugoslavene. Posebno u drustvenim podrucjima. Ne obaziri se na ove trolove iz soros-imbex udruga koji su tu samo da "tovare maglu na brod", i provode razarujuce agende.

KA
karlodrago
20:33 11.09.2018.

Najveći mrzitelji naše predsjednice su ne baš zgodne i malo kulturne žene i SDP ovi muškarci ,ali na sreću malo ih je .Na sljedećim izborima ubjedljivo će pobjediti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije