Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.05.2020. u 17:09

Matica srpska iz Novog Sada objavila je knjigu drama Marina Držića na ćirilici u ediciji Deset vekova srpske književnosti

Na istoku ništa novo. Matica srpska iz Novog Sada objavila je knjigu drama Marina Držića na ćirilici u ediciji Deset vekova srpske književnosti. “Cijeli Držić konačno na ćirilici”, pišu slavodobitno mediji u Srbiji. Već prije u istoj su biblioteci objavljena i djela Ivana Gundulića (primjerice njegov “Osman” i “Suze sina razmetnoga”). A sada je, u jedanaestom kolu, došao red i na Držića.

Držićevu knjigu uredila je srpska akademkinja Zlata Bojović, a glavni urednik čitavog projekta je također srpski akademik Miro Vuksanović. Zanimljivo, u jedanaestom kolu ovog srpskog izdavačkog projekta objavljena je i knjiga Matije Bećkovića, još jednog, mora se priznati, viđenijeg srpskog akademika i lirika. Autora one čuvene i obećavajuće pjesme “Ćeraćemo se još”, jedne originalne balkanske mantre proizašle iz najbolje guslarske tradicije. Tako je Držić, eto, ni kriv ni dužan, stoljećima nakon smrti, stavljen u potpuno čudan i neprimjeren kontekst.

Kontekst koji doista nije zavrijedio. U ediciju koja slavi srpski jezik i srpske pisce i hvali se s deset stoljeća srpske književnosti. A tko će Držića obraniti? Sam se ne može. Već dugo ga nema, baš kao ni njegovih nasljednika. Djelo mu je svima na raspolaganju. I onima koji imaju dobre namjere i onima koji su zlonamjerni. A autorska prava odavno su istekla. Naravno, nije tu možda niti najbitniji Marin Držić, taj sjajni dubrovački pisac, dramatičar europskog ranga, orguljaš i glumac, buntovnik i katolički klerik loše sreće, ali zato velikog talenta. Možda je upornim autorima Držićeva posrbljivanja ipak pravi cilj Dubrovnik i njegova neumrla republika. Atraktivni jug Hrvatske. I toplo more s razvedenom obalom.

Možda im je ta dubrovačka jedinstvena kamena utvrda doista važnija od nekog tamo “Dunda Maroja” ili “Skupa”. Od “Tirene” i “Grižule”. Od “Pjerina” i “Novele od Stanca”. Ili nekog djela koje ćemo tek pronaći u arhivima... Možda gospodi iz Matice srpske i Srpske akademije nauka i umetnosti gospar Držić “gusta” zbog njegove nesporne političke težine. I možda se tu uopće ne radi ni o kakvoj književnosti, ma koliko velika ona bila, nego o običnom prostačkom profitu i to onom najunosnijem. Geopolitičkom i teritorijalnom. 

Ključne riječi

Komentara 1

WC
wolf_cro3
23:19 05.05.2020.

Držić je, kao i more i Dubrovnik - hrvatski. Neka pate potomci prava prve noći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije