Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Gorko buđenje u eurozoni: šampanjac na granicama pa pljačka, grabež i otimačina

Usprkos iskustvima brojnih država prije Hrvatske, gdje su nakon uvođenja eura eksplodirale cijene, savjetnik ministra gospodarstva kaže da "nismo imali indikacije da će se desiti ovo što se događa ovih dana"

Komentari 50

Avatar Zavratnica
Zavratnica
08:08 04.01.2023.

Za situaciju je kriva Plenković-Pupovac- Hrebak koalicija.

VL
DU
Deleted user
08:00 04.01.2023.

Da li Hrvati dobiju ono što zaslužuju ili zaslužuju ono što dobiju?

VL
ST
sttipe
11:23 04.01.2023.

Pljačka može biti, samo cijena "novina", s ovakvim deluzijama!!! Ove novine su prije godinu, dvi koštale duplo manje, a u njima nije bilo ovakvih tekstova da im toliko, ruše vrijednost!!! Nije novac kriv šta ga "elite", štampaju ka novine, bez pokrića... Triba platiti vampirski bal farma kartela, i švercera ruskog plina... Slava Ukraini, i Koroni...

VL
DU
Deleted user
09:41 04.01.2023.

Zahvalite hadezeovsko-srpskoj koaliciji koja je trenutno na vlasti...

VL
Avatar Barba
Barba
09:34 04.01.2023.

O čemu pričate? Cijene rastu već godinu dana i € s tim nema veza. Ima inimaka koje nisu pravilo.

VL
DU
Deleted user
09:03 04.01.2023.

Znano iskustvo, iz epizoda s uvođenjem € u drugim državama, da je najviše riskantan sektor usluga i obrtništva, a industrijska roba nije previše poskupjela jer je konkurencija strahovita. Dok lokalni obrtnici (frizeri, vodoinstalateri, serviseri i dr.) te ugostitelji uglavnom nemaju toliku strepnju od konkurencije ili se pak prešutno "dogovore" u određenom gradu ili naselju da svi zajedno "uzdignu" cijene na novu razinu. Viđeno u Sloveniji! Tako da nema rezona kritizirati Vladu RH za pohlepu pojedinih obrtničkih/ugostiteljskih krugova kad je znano što oni jedni o drugima misle i govore - druga je stvar što su potrošačke udruge trebale sve zapaženo javno publicirati pa bi onda socijalni pressing ispeglao većinu novopodignutih cijena. Pučanstvo miješa stvarno podizanje cijena, uslijed dramatičnog rasta cijene energenata, hrane, stočne hrane, min. gnojiva, ambalaže i dr. - što je posljedica pandemije i ratne situacije - i uslijed konverzije u €. Ovo zadnje nije presudno jer će se to već iznivelirati u ovoj godini, ali ovaj prvospomenuti trend rasta je teško zauzdati jer zemni plin je npr. glavna sirovina za min. gnojiva, a ona su skoro duplo skuplja. O gnojenju pak ovisi da li će OPG imati 4 ili 5 t žita ili pak 7-8 t/ha.

VL
DI
dino85
09:54 04.01.2023.

Strpimo se do iduće turističke sezone, mnogima će prihodi biti za režije, mlijeko i kruh. Ovo je sad najveći izazov vladi, kako pohlepi stati na kraj. Nemojmo se varati nisu samo trgovci pohlepni, ni ugostitelji nisu ništa bolji.

VL
DS
dstulic
09:40 04.01.2023.

Mogu oni dizati cijene koliko hoće ali im ja neću kupovati mnoge stvari, samo neophodno i to po minimumu. Da tako svi rade samo mjesec - da vidiš kako bi cijene padale. Sve ima svoje granice pa tako i bezobrazluk

VL
KO
Kološanin
12:21 04.01.2023.

Nekima je svakodnevno buđenje u Hrvatskoj od 90. na ovamo još uvijek gorko.

VL
CE
CenzuriranUskoro
08:53 04.01.2023.

Nisu imali indikacije, svugdje su cijene pri uvođenju eura "zaokružene" (čitaj povećane), a onda u usporedbi sa recimo Njemačkom koje ja kak ti uređena dolazi ekonomska kolonija na red i ne očekuješ da će to eskalirati?

VL
DU
Deleted user
09:14 04.01.2023.

Kad pogledam oko sebe mi Hrvati upravo zaslužujemo ovakav HDZ, pa ovo je prilika da se budalama izbije i zadnja kuna iz džepa a da im mi pliješćemo , eto to smo mi. Bez korupcije u Hrvatskoj nema posla i i to je činjenica, kako kaže ona pjesma" Glavne face izvući će se uvjetno...." i zaista je tako, samo smo mi budale koje sve to plaćaju i koje svakim danom imaju sve manje.

VL
Avatar Dragovit
Dragovit
15:53 04.01.2023.

Svima je bilo poznato što slijedi i da se to ne može spriječiti. Veći porezi i tzv. crne liste ništa neće poboljšati. Učinak će naprotiv biti suprotan. Uostalom, to traje dulje vrijeme, preko godinu dana, a ne od 1. siječnjaja 2023. Meni je još znakovita i slika dvojice policajaca, hrvatskog i slovenskog. Naš hrvatski policajac ima odoru kao radnik u nekom metalo-prerađivačkom poduzeću ili brodogradilištu, a slovenski policajac ima odoru kako bi trebala i izgledati policijska odora. Nije li i to nekakav pokazatelj što smo zapravo?

VL
ZI
zinegoid
08:45 04.01.2023.

ništa strašno, samo još jedna epizoda u režiji alibabe i njegovih razbojnika.....

VL
Avatar kenshi
kenshi
10:47 04.01.2023.

Već prije dvije godine su najavljivali euro ali nije bilo ni jednog malo večeg prosvjeda pa su naši korumpirani delegati odlučili progurati tu valutu jer su im globalisti obećali sinekure. To znači da je narod to zaslužio jer nema dovoljno odgovornosti da se brine o svojoj domovini. Ostali smo bez kune i uskoro ćemo ostati bez gaća!

VL
ST
struj
08:16 04.01.2023.

Zaslužujemo ono što dobijemo jer je takav mentalitet prevari, otmi, podmiti, pinka, bakšiš, zaokruži itd. to je sve normalno u Hrvatskoj i sad se žale. Nije trebalo zaokruživati ako se plaća karticama jedino ako se plaća gotovinom i to na konačni račun.

VL
DU
Deleted user
09:54 04.01.2023.

Ništa novo u kapitalizmu kao društvu otimačine i grabeži kojega smo sada punopravni član. Naravno da će svi bjelosvjetski hohštapleri kroz strane lance i banke udruženi sa domaćim kokošarima trgovcioma pokušati da nas oplčjačkaju radili su to i do sada. Na nama je da se othrvao i odlijepimo sa Europskog dna na kojem se nalazimo a na kojem će oni nastojati da nas zadrže jer kapitalizam je uništi konkurenciju i ppreživi. Naša početna prednost je turizam i od toga moramo krenuti graditi kapitalizam, po mogućnosti čim humaniji a ne kao ovaj njihov vani

VL
Avatar istovari
istovari
12:04 05.01.2023.

Blagostanje i obilje ima svoju cijenu....

VL
BJ
bjmaro
08:32 04.01.2023.

Odličan naslov.Uglavnom i trgovci i dobavljači (hrvatski proizvođači naročito ) pokazali totalno sljepilo u želji lova u mutnom. Bilo bi jako dobro kada bi nadležne službe i novinari razotkrili sustav kriminalne pljačke tijekom prošle godine, a ne samo lupetati ii skupoj kavi u kafiću

VL
DU
Deleted user
09:56 04.01.2023.

Usprkos iskustvima brojnih država prije Hrvatske, gdje su nakon uvođenja eura eksplodirale cijene, savjetnik ministra gospodarstva kaže da "nismo imali indikacije da će se desiti ovo što se događa ovih dana". Znaci da savjetnik i ministar misle naivno kao mali Ivica. Vjerujem da i sa recesijom ce biti slican naslov, kao sto je ministar Suker tvrdio 2009. da ekonomske krize nema, a kad je pokucala na nasa vrata nismo mogli isplivati dugi niz godina. Naivno i providno.

VL
Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
14:13 05.01.2023.

Sve će doći na svoje mjesto, kada padne promet. Uskoro!

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.