Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika Britanija

Gordon Brown dao ostavku, David Cameron postaje novi premijer

Cameron i Elizabeta
AFP
11.05.2010.
u 20:26

Gordon Brown je u utorak predvečer objavio da Kraljici Elizabeti II daje ostavku, a David Cameron objavio da sastavlja koalicijsku vladu s liberalima

Vođa konzervativaca David Cameron sinoć se iz Buckinghamske palače, sa susreta s kraljicom Elizabetom II, sa ženom Samanthom, odvezao u Downing Street gdje je najavio “prikladnu i punu koaliciju” s Liberalnim demokratima Nicka Clegga. Vođa liberala, nagađa se, bio bi potpredsjednik. Odmah nakon te objave Camerona je telefonom zvao američki predsjednik Barack Obama da mu čestita.

Prekinuto nesnalaženje
– Sviđao mi se taj posao – rekao je Gordon Brown novinarima poslijepodne uoči posljednje noći na adresi Downing Street 10 kada je objavio da će i formalno dati ostavku. U obraćanju novinarima rekao je i da za sljedećega mandatara predlaže Davida Camerona. Tako je završila višednevna poslijeizborna zbrka, u kojoj se britanski političarni nisu snašli u sustavu s trima strankama.

Kolika je ona bila kaže i jučerašnje zapažanje BBC-a: “Gordon Brown, David Cameron i Nick Clegg trenutačno su u Donjem domu Parlamenta. Nismo sigurni tko s kime pregovara i pregovara li itko. Samo u jedno možemo biti donekle sigurni – nije vjerojatno da se Brown i Cameron međusobno dogovaraju o savezu.”

Nakon iznenadne objave Browna u ponedjeljak da se povlači s čela laburista, jučer u jutro je vođa Liberalnih demokrata Nick Clegg najavljivao da su pregovori pri kraju te da će se njegova stranka uskoro opredijeliti. Ostavkom je, čini se, Brown razriješio te dvojbe.

Narančasto-žuta koalicija laburista i liberala dala bi nestabilnu vladu. Vjerojatno je presudila matematika, lijeva koalicija ne bi imala dovoljno glasova. Zajedno bi laburisti i liberali u parlamentu imali 315 mjesta. Za većinu je potrebno još 11, a za to bi morali snubiti još najmanje četiri stranke.
Laburisti su liberalima obećali proporcionalni izborni sustav koji liberalnoj stranci dugoročno omogućuje bolje pozicioniranje u vlasti.

Poslao ih na spavanje
Konzervativci su govorili da bi se uvela mješavine većinskog i razmjernog sustava te referenduma na kojem bi građani odlučili žele li proporcionalni sistem.

Pred laburistima je obnova povjerenja u stranku. Za početak biraju novog čelnika. Najizgledniji je kandidat ministar David Miliband kojemu je protukandidat njegov mlađi brat Ed Miliband, mada je u optjecaju još nekoliko imena.

Prošla noć je trebala biti burna za liberale. Morali su prevladati svađu o tome kome će se prikloniti. Mnogi procjenjuju da je većina bila sklonija laburistima, pa bi ih Celgg dugo morao lomiti da podupru pregovore s Davidom Cameronom. Gordon Brown je sve presjekao i poslao ih na spavanje. Možda i netko tko je Browna prije toga pozvao telefonom.

Komentara 5

OB
-obrisani-
06:00 12.05.2010.

huston,tx Iz tvojih usta u bozije usi. Nadam se propasti EU prije nego nas obvezu i opljackaju.

FR
FrancPrešern
07:52 12.05.2010.

Gordon Brown dao ostavku, David Cameron postaje novi premijer a Hrvatska još dalje ostaje nemočna i vanjka EU saveza...

OB
-obrisani-
22:32 11.05.2010.

Tko je slijedeci molim u Evropskoj Uniji sa ostavkom, Madjari su pali, Belgijska vlada pala, Grcka se trese i pred raspadom, slijedi Italija, Spanjolska i Portugal. Zna se sto konzervativci zele, raspisati referendum o izlasku nezadovoljnih Britanaca iz Evropske Unije, slijedi li raspad iste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije