Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'CIVILNO DRUŠTVO NIJE OPORBA'

GOOD inicijativa priopćila: 'Mi smo organizirali prosvjed 2016., a ne SDP'

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/4
30.06.2020.
u 15:06

Političari ovakve tvrdnje moraju potkrijepiti dokazima jer se inače radi o manipulaciji i diskreditiranju organizacija civilnog društva, navodi organizacija

GOOD inicijativa izvijestila je u utorak da je prosvjed za podršku kurikularnoj reformi 1. lipnja 2016. bio u njihovoj organizaciji, demantiravši izjave Zlatka Hasanbegovića i Andreja Plenkovića koji su rekli da iza prosvjeda stoji SDP.

"Prosvjed za podršku kurikularnoj reformi 1. lipnja 2016. godine organizirali su aktivisti GOOD inicijative uz potporu i suradnju više od 200 udruga i sindikata", poručili su iz inicijative.

Naglašavaju kako su Zlatko Hasanbegović, na sučeljavanju u organizaciji GOOD inicijative 26. lipnja, te Andrej Plenković, u sučeljavanju s Davorom Bernardićem 29. lipnja, izjavili da je prosvjed "Hrvatska može bolje" 2016. organizirao SDP.

"Prosvjed je organiziran kako bismo podržali nastavak Cjelovite kurikularne reforme te iskazali nezadovoljstvo prema odluci tada novoizabrane Vlade da reformu prekine. GOOD inicijativa okuplja nevladine organizacije, obrazovne stručnjake i građane, a njeno djelovanje u ovom i u svim ostalim slučajevima je nestranačko, i nije financijski niti organizacijski podržano od političkih stranaka", stoji u priopćenju.

Inicijativi je zabrinjavajuće što u društvu koje se već trideset godina zove demokratskim, moraju podsjećati i poučavati političare o tome što je civilno društvo, što radi i čemu služi te da ono nije isto što i oporba.

"Prosvjed je bio prosvjed građana, ali izgleda da pojedini političari negiraju ili ne prihvaćaju da u Hrvatskoj postoji organizirano civilno društvo koje se bori za vrijednosti - a ne za vlast - i svjesno umanjuju njegov doprinos u demokratskim procesima", navode u priopćenju.

Podsjećaju da je više od 40.000 građana izašlo na građanski prosvjed 1. lipnja 2016. godine diljem Hrvatske.

Smatraju da se netočnim navodima političara pokušava revitalizirati i politizirati demokratsko pravo na prosvjed u predizborne svrhe.

"Apeliramo na političare da ovakve tvrdnje ne iznose ako ih ne mogu potkrijepiti dokazima, jer je u protivnome jasno da se radi o namjernoj manipulaciji ili pokušaju diskreditacije organizacija civilnog društva", stoji u priopćenju inicijative.

 

Komentara 1

DU
Deleted user
15:37 30.06.2020.

Ako se dobro sjećam bilo je istaknuto i nije bila nikakva tajna da je mladež SDP-a organizirala protest. To je bilo prilično vidljivo i na društvenim mrežama. A to što su civilne udruge više manje produžena ruka SDP-a to jee priča koja se nadovezuje na prvu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije