Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prekretnica u ratu

Godišnjica 'Dana D': Pogledajte snimke iskrcavanja u Normandiji!

Fernando Alonso
Foto: Reuters
1/2
06.06.2013.
u 15:59

Na današnji dan prije 69 godina saveznički su se vojnici iskrcali u Normandiju kako bi krenuli u završno oslobađanje Europe od njemačkih okupatora.

Na današnji dan prije 69 godina saveznički su se vojnici iskrcali u Normandiju kako bi krenuli u završno oslobađanje Europe od njemačkih okupatora.

Povijesne snimke iskrcavanja na plaži u Normandiji toga "Dana D" objavio je danas Reuters u znak sjećanja na taj veliki dan za povijest čovječanstva.

Oko 160 tisuća savezničkih vojnika, većinom Amerikanaca, Britanaca i Kanađana sudjelovalo je u iskrcavanju, a 9000 ih je poginulo ili su ranjeni toga dana, koji je bio prekretnica u Drugom svjetskom ratu.

S nekih plaža njemačke su strojnice ubijale vojnike i prije nego što su iskočili iz zrakoplova. Oni koji su uspjeli sletjeti na plažu, našli su se na udaru njemačkih vojnika u rovovima koji su se "kamuflirali" visokom travom ili su pucali iz betonskih bunkera. "Treća linija obrane" bile su razasute mine na koje su slijetali saveznički vojnici. No, sve to nije spriječilo saveznike u njihovu nastojanju da Europu oslobode od nacista.

>>Kokoši iskopale posmrtne ostatke vojnika iz 2. svjetskog rata

>>Ljubavno pismo iz 2. svjetskog rata stiglo nakon 70 godina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije