Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA

Godišnja inflacija u Venezueli popela se na gotovo 2,3 milijuna posto

Neredi na granici između Kolumbije i Venezuele
Foto: Reuters/Pixsell
1/9
14.03.2019.
u 21:36

Inflacija je u Venezueli u veljači bila 53,7 posto na mjesečnoj razini, pa se tako stopa inflacije u prošloj godini popela na 2.295.981 posto

Inflacija je u Venezueli u veljači bila 53,7 posto na mjesečnoj razini, pa se tako stopa inflacije u prošloj godini popela na 2.295.981 posto, navodi se u parlamentarnom izvješću objavljenom u četvrtak u kojemu se nakon kvara elektromreže već najavljuju najgore statistike za ožujak.

Porast cijena zabilježio je lagano usporavanje nakon skoka od 191,6 posto u siječnju, ali zastupnik Jose Guerra iz financijskog odbora Narodne skupštine ocjenjuje da će ožujak donijeti "novo ubrzanje" zbog kvara koji je 7. ožujka pogodio zemlju i paralizirao gospodarstvo.Zbog zatvaranja banaka i nestašice bolivara u optjecaju za plaćanje proizvoda, većina transakcija obavlja se u dolarima, što pridonosi padu vrijednosti mjesne valute.

Najkrupnija novčanica je od 500 bolivara. Litra mlijeka stoji gotovo 10.000, a jedno pile od 10 do 12.000. Vlada Nicolasa Madura je u kolovozu 2018. počela program reforma radi zaustavljanja krize i proglasila devalvaciju domaće valute od 96 posto.

Od tada je vrijednost valute pala za još 98 posto pa je MMF predvidio inflaciju od 10.000.000 posto na godišnjoj razini. Središnja banka od veljače 2016. više ne objavljuje svoje gospodarske pokazatelje pa je tu zadaću preuzeo parlament u kojemu većinu ima oporba.

>>Žestok sukob policije i prosvjednika na granici Venezuele i Kolumbije

 

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar pp22
pp22
21:57 14.03.2019.

tak sam i ja sa milionima placal zvakace na kiosku

ST
stefj
21:54 14.03.2019.

Eh da, gdje je sada Holy, gdje su sada neki SDP-ovci, pa ekipa iz Živog zida i slični koji su u Venezuelu gledali kao u savršeno društvo? Oni koji su slavili Chaveza i Maudura?... I ovo je propalo kao i svaki drugi socijalističko-komunistički projekt. Sve to otiđe kvragu kada nestane tuđih novaca za trošiti...

PL
@ploto@
22:01 14.03.2019.

U Venezueli je nakon sabotaže na napojnoj električnoj mreži,kao posljedica kibernetičkog napada kojeg je izvela CIA iz dva grada Houstona i Chicaga,danas dignuta u zrak najveća rafinerija nafte i to napadom dronovima iz zraka.Prema izvješćima medija su se koristili malii dronovi opremljeni improviziranom eksplozivnom napravom, koja je aktivirana kada je dron bio u području zapaljivih i eksplozivnih tvari.Trenutno je poznato da gore dva velika spremnika s kemijskim tvarima i naftnim kondenzatima.VL i ostali mediji po napucima iz Buzina šute kao zaklani i objavljuju pamflete koje dolaze iz terorističke centrale.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije