Naslovnica Vijesti Crna kronika

Godinama uspješno odgađaju procese za aferu PDV

Danijel Mrvelj i desetorica terete se da su državu oštetili za 18 milijuna kuna, a zbog zastare im je otpala optužba za udruživanje
15. veljače 2012. u 16:33 4 komentara 208 prikaza
sud, sudnica
Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Treća sreća. Pod taj nazivnik mogao bi se staviti početak suđenja Danijelu Mrvelju i desetorici u slučaju koji je u medijima nazvan Afera PDV. Riječ je zasigurno o jednom od dugoročnijih sudskih spisa jer su djela za koja se Mrvelj i ostali terete počinjena već pomalo davnih 2000. i 2001., a vijeće Sanje Mazalin, sutkinje zagrebačkog Županijskog suda pred koje će Mrvelj i njegovi suoptuženici izaći u četvrtak, treće je sudsko vijeće koje će im suditi.

Naime, kada su Mrvelj i ostali, a na početku ih je bilo 20, prvo osumnjičeni, a zatim optuženi, djela za koja su se teretili bila su u nadležnosti USKOK-a jer ih se teretilo za udruživanje u zločinačku grupu koja je državu oštetila za 18 milijuna kuna. U 15 točaka teretilo ih se da su osnivali tvrtke te izdavali lažne račune bez stvarnog prometa robe i usluga. No kako se istraga otegla, optužnica je podignuta tek 2004., a prvo suđenje počelo je u studenom 2005. No, kako u takvim raspravama obično biva, održano ih je samo nekoliko jer se neki okrivljenici ili njihovi branitelji na raspravama nisu pojavljivali koristeći se različitim izgovorima za odgodu. U međuvremenu, zbog zastare je u svibnju 2006. otpala točka o zločinačkom udruživanju pa je optužnica morala na doradu zbog izmjena i promjene nadležnosti. Drugo suđenje počelo je 2007., pred novim sudskim vijećem, ali sa starim problemima, jer su okrivljenici i dalje koristili sve moguće razloge za odgodu.

smoker box
SAVRŠENA AROMA
Nedostaje vam onaj karakterističan miris dimljenja, a ne želite se odreći komfora plinskog roštilja?

A1 izdvaja za Vas

  • Antiša:

    Normalno za naše sudove. Čast poštenim izuzetcima.

  • campa:

    Itko onda može reći da sudstvo nije samostalno i u ovom slučaju možda korumpirano.

  • excell:

    korumpirano susdstvo sporove su riješavali na kojekaklvim večerama