Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kriza

Gnjev iz Tunisa širi se na Jemen, Egipat, Joradan i Libiju

tunis
AFP/PIXSELL
VL
Autor
Hrvoje Dečak
17.01.2011.
u 08:21

Premijer Ghannouchi o formiranju vlade nacionalnog jedinstva razgovarao je s oporbenim vođama.

.Nakon razmjerno mirne nedjelje, u tuniskom glavnom gradu je opet uzavrelo, javio je BBC. Dok se čekala objava sastava nove vlade poslije bijega predsjednika Zina al-Abidina Ben Alija, još su trajale borbe vladinih snaga s pristašama odbjeglog predsjednika. Na ulicama su bili i ratoborni prosvjednici koji su tražili da Ben Alijeva stranka ne bude u novoj vladi, a policija ih je rastjerivala vodenim topovima. Dok su na ulicama tenkovi, premijer Mohammed Ghannouchi najavio je dogovor političkih stranaka.

Odnijela tonu i pol zlata

Dok traju previranja, francuski Le Mond objavio je da je bivša prva dama, 53-godišnja Leile Ben Ali, prije bijega iz zemlje podigla tonu i pol zlata iz središnje banke u Tunisu. Te zlatne poluge, vrijedne 45 milijuna eura, ona je navodno osobno preuzela i dala ih unijeti u zrakoplov koji je letio u Dubai. Ona i suprug skrasili su se u Saudijskoj Arabiji, u Jeddi na Crvenom moru.

No, gnjev se iz Tunisa širi i na druge arapske zemlje. U jordanskom glavnom gradu Ammanu oporbeni vođa okupljenoj je masi govorio da su u istoj situaciji protiv kakve se pobunio narod Tunisa. U jemenskoj metropoli San’i studenti su na ulicama pozivali “na revoluciju protiv kukavičkih i prevarantskih arapskih vođa”. Nemiri su se pojavili i u Libiji, a Egipat ih nastoji onemogućiti tako što je odgodio planirani rast cijena, dok vlasti u Maroku također sa zebnjom prate situaciju.

Britanski Financial Times piše da će događaji u Tunisu imati znatnog odjeka i u drugim arapskim zemljama. Iako već prilično kasne, arapski autokratski vladari i njihovi zapadni pokrovitelji morali bi otvoriti put prema slobodi u tim društvima, gdje su ljudska prava predugo bila uskraćivana, piše komentator FT-a.

Voljeti Zapad, a mrziti Iran

Guardian pak strahuje da je “tuniska Revolucija jasmina cvijet koji lako može biti zgažen”, a dopisnik Independenta Robert Fisk također misli da za “zoru demokracije” u arapskom svijetu nema previše izgleda. Zapadu je, piše on, više stalo do reda i stabilnosti nego do demokracije, a “zadaća je arapskih moćnika da drže svoje narode pod nadzorom, da vole Zapad i da mrze Iran”.Nastavljaju se i samospaljivanja. Podsjetimo, u Tunisu je sve i počelo kad se u prosincu 26-godišnji nezaposleni intelektualac prosvjedno spalio zbog nezaposlenosti i besperspektivnosti. Isto se sada dogodilo i u Egiptu – pred parlamentom u Kairu spalio se muškarac koji je hitno prevezen u bolnicu i još se ne zna hoće li preživjeti. Nesretnik ima 49 godina i vlasnik je restorana u Ismailiji, a također je prosvjedovao protiv teških životnih prilika. U nedjelju je od samospaljivanja preminuo Alžirac kod granice s Tunisom, a posljednjih dana još su tri osobe pokušale isto.

Ključne riječi

Komentara 326

OB
-obrisani-
20:46 17.01.2011.

strepo nisam se borio i kad dodjem u horvatsku ne zivim u strahu da ce me ciokaubijgusari progoniti....kad bi ponovo sve pocelo ispocetka, sve bi napravio po istome....

OB
-obrisani-
14:18 18.01.2011.

18.01.2011. u 14:17h bubitoma je napisao/la: 18.01.2011. u 14:09h maIi cvrcak je napisao/la: bjezi ban bubitoma ............ mnogo si gledao Tok Kruza i Nemogucu Misiju 1 i 2. ---------- jesam ba bubi toma tok kruza najvise voljem

OB
-obrisani-
13:45 18.01.2011.

pa nije se ni mogla razviti u diktaturi sad će biti opsadno stanje neko vrijeme, pustit će ih da se malo ispuhaju, i onda opet sve na staro, postavit će novu vladu, predsjednika će izručiti da mu se sudi u zemlji, tako da se identificira krivac

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije