Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
smrt iz milosrđa

Gluhi blizanci izabrali eutanaziju kad su saznali da će oslijepjeti

Madonna
Foto: Pixsell
1/2
15.01.2013.
u 19:42

Bilo je utješno vidjeti da su sretni što će se spasiti daljnjih muka. Popili su kavu, oprostili se s roditeljima i otišli u salu

Liječnici u Belgiji eutanazirali su dvojicu braće blizanaca koji su doznali da će uskoro oslijepjeti. Četrdesetsedmogodišnji blizanci bili su od rođenja gluhi, a kada su doznali da nepovratno gube vid, zatražili su eutanaziju jer, kako su tvrdili, nisu mogli podnijeti činjenicu da se više nikad neće moći međusobno vidjeti ni komunicirati.

– Neposredno prije eutanazije bili su vrlo sretni. Bilo je olakšanje vidjeti da eutanaziju smatraju krajem svojih patnji. Popili su u hodniku kavu, oprostili se sa svojim roditeljima i bratom, a potom otišli u dvoranu – kaže dr. David Duforu, liječnik koji je vodio tim za eutanaziju.

Inače, Belgija je 2002. godine kao druga zemlja na svijetu donijela zakon o eutanaziji kojom se ova procedura dopušta svima starijima od 18 godina uključujući i zatvorenike u zatvorima. Ako bude odobren prijedlog Socijalističke stranke, pravo na eutanaziju bit će prošireno i na maloljetnike te na oboljele od Alzheimerove bolesti. Prema jednom istraživanju provedenom u Belgiji, do sada je najmanje stotinu liječnika i medicinskih sestara sudjelovalo u "ubojstvu iz milosrđa".

Još liberalnije zakone o eutanaziji ima Nizozemska koja dopušta eutanaziju osobama starijima od 12 godina. Maloljetnici do 16. godine moraju za eutanaziju dobiti suglasnost roditelja, dok svi ostali zahtjev za ovaj postupak mogu podnijeti potpuno samostalno.

Ključne riječi

Komentara 8

RO
rotten
19:50 15.01.2013.

Počivali u miru i nadam se da tamo gdje ste otišli ćete imati manje patnji nego na ovome svijetu

TO
Toni50
20:07 15.01.2013.

Blizanci ( stari 87 godina) izabrali eutanaziju kad su saznali da će oslijepiti.. lijepo je saznanje da ima normalnih ljudskih zakona koji imaju suosječanje sa pojedincem i njegovim mukama te slobodnom odlukom da napusti svjet i da si okončaju nepotrebnubnu muku... A ne kao u balkaniji kada umirete u mukama od teških bolesti onda vas vežu kajišima za krevet jel tablete ne pomažu da se ne trgate i ne luditie tulite po hodnicima bolnice od nesnosnih bolova do smrti .. Samo to ne dolazi u finu javnost da se "gospodu balkanske građane" ne uznemirava !!!

Avatar fidelio
fidelio
06:06 16.01.2013.

Retorika smrti - dijete, ne treba ti, pobaci. Prosjak, ne okreći se, nije tvoj problem. Liječenje - preskupo, umri. Ne osjećaš se dobro zbog bolesti - daj da te ubijemo, već ideš i sebi i nama na živce. Star si i nemoćan - bježi u dom na 3 kvadrata do smrti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije