Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
martin sellner

“Globalno smo ujedinjeni jer je cilj invazora uništiti Europu”

Brenton Tarrant na sudu
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
28.03.2019.
u 20:13

Martin Sellner ima 30 godina i čelnik je Identitetskog austrijskog pokreta (Identitäre Bewegung Österreichs - IBÖ) ekstremne desnice

Austrijska policija ušla je u kuću čelnika ekstremne desnice Martina Sellnera (30), koji je dobio novčanu pomoć australskog terorista Brentona Tarranta (28), napadača na džamije u novozelandskom gradu Christchurchu 15. ožujka. Sellner je čelnik Identitetskog austrijskog pokreta (Identitäre Bewegung Österreichs - IBÖ) ekstremne desnice, a Tarrant, koji sebe svrstava među suprematiste, ubio je 50 osoba muslimanske vjere.

Donirao 1500 eura

U jednoj snimci Sellner je izjavio kako je e-mailom primio neprikladno veliku donaciju od osobe zvane Tarrant te da joj je zahvalio kao što čini svima koji mu šalju financijsku potporu. Sellner izjavljuje kako je njegov pokret mirovni antiimigrantski te kako nema nikakve veze s terorističkim napadima. Istražni agenti upali su u ponedjeljak u njegov stan u Beču te mu zaplijenili mobitel, kompjutor i ostalo.

Glasnogovornik austrijskog ministarstva unutarnjih poslova Christoph Pölzl iznio je kako su prettres obavili protuteroristički agenti na zahtjev tužiteljstva u Grazu koji vodi istragu. Primijećen je sumnjiv e-mail dok se istraživalo o donaciji od 1500 eura pokretu IBÖ. Glasnogovornik tužiteljstva u Grazu, Hansjörg Bacher, kazao je kako Sellner dobio donaciju od 1500 eura početkom 2018.

“Istraga treba utvrditi povezanost između Sellnera i agresora iz Christchurcha”, objasnio je Bacher. Najprije je otkrivena veza donacije iz 2018. s događajima na Novom Zelandu, a onda je istraga protiv Sellnera pokrenuta na osnovi protuterorističkih zakona, potvrdio je Bacher.

Austrijske vlasti potvrdile su prošlog tjedna da je terorist Brenton Tarrant bio u Austriji u studenome prošle godine premda se ne zna gdje je točno boravio. Ausrijska tajna služba otkrila je kako je Sellner dobio veći iznos novca kao donaciju od osobe “koja ima isto prezime kao ona optužena za ubojstva u Christchurchu”, doznala je agencija Associated Press iz austrijskog ministarstva unutarnjih poslova. Iznos donacije bio je viši od uobičajenih. Istragu je pozdravio i austrijski kancelar Sebastian Kurz.

“Svaka povezanost između optuženika za napad u Christchurchu i osoba u Austriji treba biti potpuno razjašnjena”, objelodanio je Kurz te dodao kako “sada možemo potvrditi da je postojala financijska potpora i dakle veza između napadača na Novom Zelandu i Identitetskog pokreta u Austriji”.

Kurz je dodao kako Austrija razmatra raspuštanje Identitetskog pokreta. “Naše je stajalište vrlo jasno: nikakvom ekstremizmu, bilo radikalnih islamista bilo krajnje desnih ekstremističkih fanatika, nema mjesta u našem društvu”, istaknuo je Kurz.

Preopasna retorika

Austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache, iz krajnje desne Slobodarske stranke (FPÖ), rekao je kako njegova stranka nema ništa zajedničkoga sa Sellnerovim Identitetskim pokretom. Sellner je jedan od najvažnijih mladih aktivista ekstremne desnice u Europi. Politologinja Natasha Strobl za BBC je kazala kako su akcije i retorika ekstremnih desničara prijetnja Velikoj Britaniji. To je kazala kada je Sellneru bio zabranjen ulazak u Veliku Britaniju, ali sada i Austrija uočava opasnost od ekstremnodesničarske retorike.

Ekstremni desničari cijeloga svijeta opisuju izbjeglice i migrante kao “invazore, opasne islamske ratnike koji dolaze uništiti Europu i naše društvo”, kaže Strobl, a ta retorika dovodi do toga da ljudi postaju nasilni prema muslimanima i napadaju žene muslimanke i na ulicama. Strobl je napisala knjigu o tom pokretu. Iz Identitetskog pokreta pak kažu da on nije rasistički ni nasilan, već da prenosi mišljenje mnogih Austrijanaca. Sellner je odrastao u predgrađu Beča, a privukao ga je austrijski neonacizmom. Neonacist Gottfried Kussel bio je njegov mentor.

U ožujku prošle godine britanske su vlasti zabranile Sellneru i njegovoj djevojci Brittany Pettibone, desničarki i teoretičarki zavjere, ulazak u Ujedinjeno Kraljevstvo zbog toga što njihova prisutnost na Otoku “ne bi koristila javnom dobru”. Bili su zaustavljeni u zračnoj luci Luton, te su zadržani u pritvoru i nakon dva dana deportirani.

Podsjetiomo kako je Martin Sellner 2008. pomagao austrijskim neonacistima, te sudjelovao u komemoracijama vojnika Wehrmachta. Kao mlad bio je uključen u neonacističu politiku. U travnju 2016. sudjelovao je, zajedno s oko 30 članova njegova pokreta, u prekidu kazališne predstave o izbjeglicama u potrazi za azilom (Die Schutzbefohlenen) spisateljice Elfriede Jelinek. Izlijevali su crvenu boju koja je trebala simbolizirati prolivenu krv u Bataclanu i Bruxellesu nakon terorističkih napada islamista.

>>Napad na Novom Zelandu - Pomahnitali terorist pobio desetke ljudi

Ključne riječi

Komentara 18

AN
Antiflašist
20:20 28.03.2019.

Uzmite obitelj pa na izlet u Bihać ili Kladušu, navečer šetnjica po gradu s zenom i djecom pa se onda javite kako je bilo.

Avatar Stari_Pjer
Stari_Pjer
20:20 28.03.2019.

"opisuju ("ekstremni" desničari) izbjeglice i migrante kao “invazore, opasne islamske ratnike koji dolaze uništiti Europu i naše društvo”... Pa, dakle, ja ne vidim što oni ovime pogrešno kažu?

PA
pofuk_alo
20:37 28.03.2019.

Konkretno, što je u slobodnom društvu ekstremnije od zabranjivanja narodnih referenduma? Po čemu je nekakav identitetski pokret ekstremniji od ekipe HDZ-SDP-Ustavni sud?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije