Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ratni zločin

Glavašu i njegovim suradnicima sudit će se u istom postupku

Zagreb: Nastavak suđenja Branimiru Glavašu za slučajeve Selotejp i Garaža
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/3
11.01.2019.
u 10:12

Nova zavrzlama u slučaju Glavaš nakon što je Vrhovni sud ukinuo odluku o razdvajanju postupka.

Branimiru Glavašu i njegovim suoptuženicima, optuženima za ratne zločine u slučajevima Selotejp i Garaža, ipak će se suditi u jednom postupku. Odlučio je tako Vrhovni sud koji je prihvatio DORH-ov Zahtjev za zaštitu zakonitosti (ZZZ). Prihvaćanjem ZZZ-a, Vrhovni sud ukinuo je odluku izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda koje je 5. ožujka 2018. razdvojilo postupak za Glavaša od suđenja njegovim suoptuženicima Ivici Krnjaku, Gordani Getoš, Dini Kontiću, Tihomiru Valentiću i Zdravku Dragiću.

Kada će jedinstveno suđenje Glavašu i ostalima početi, za sada nije poznato, a istodobno dok se ovaj slučaj pretvara u pravu pravosudnu sapunicu Glavaš je u ulozi saborskog zastupnika koji svojim glasom podržava Vladu Andreja Plenkovića.

Zagreb: Nastavak suđenja Branimiru Glavašu za slučajeve Selotejp i Garaža
1/10

Glavaš i ostali bili su pravomoćno osuđeni zbog ratnog zločina nad civilima počinjenog u Osijeku početkom 90-ih, no tu je odluku u siječnju 2015. ukinuo Ustavni sud. U tom trenutku Glavaš je bio na izdržavanju kazne u BiH, a slijedom te odluke pušten je na slobodu. Nakon toga je Vrhovni sud cijelu priču vratio zagrebačkom Županijskom sudu koji je dobio zadatak da provede novo suđenje protiv Glavaša i ostalih.

U međuvremenu se i DORH prilagođavao odluci Ustavnog suda, pa je 22. ožujka 2017. izmijenio činjenični i pravni opis optužnice, precizirajući da se Glavaš tereti za djela koja su počinjena prije i poslije 8. listopada 1991., dok se njegovi suoptuženici terete za djela počinjena nakon 8. listopada 1991. Taj je datum bitan, jer se prema praksi Vrhovnog i Ustavnog suda smatra da prije 8. listopada 1991. Hrvatska nije bila u međunarodnom sukobu, a nakon toga je u međunarodnom sukobu.

Nakon izmjene optužnice nastavljeno je suđenje Glavašu i ostalima, no nakon tri rasprave sutkinja Tanja Pavelin spis je poslala izvanraspravnom vijeću pod presjedanjem Ivana Turudića, kako bi razdvojio spis u odnosu na Glavaša. Vijeće je postupak razdvojilo, smatrajući da se treba omogućiti da se Glavašu presudi u razumnom roku, s obzirom na izmjene optužnice. No Vrhovni sud smatra da potrebe za razdvajanjem nije bilo jer se i na prvom suđenju vodio jedinstven postupak. Smatra i da je razdvajanje suprotno ZKP-u jer je riječ o istim svjedocima i dokazima te je nesvrhovito iste svjedoke pozivati na sud dvaput. 

Video - Dolazak Glavaša na pripremno ročište za ponovno suđenje za ratne zločine

Komentara 1

Avatar Trica
Trica
12:55 11.01.2019.

Ne znam zašto, ali kad god se u novinama spomene suđenje Glavašu, poskupe akumulatori:))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije