Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izmjena zakona

GLAS predlaže stopu PDV-a od pet posto za ženske higijenske potrepštine

Jozo Radoš i Anka Mrak Taritaš
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
26.04.2019.
u 11:05

Poziv Plenkoviću, ako želite pokazati to svoje europsko lice, evo jedan zakon koji se vrlo brzo i jednostavno može donijeti, a pomoći će ženama u Hrvatskoj, kaže Anka Mrak Taritaš

Stranka GLAS uputila je danas u saborsku proceduru svoj prijedlog izmjena Zakona o PDV-u kojim predlažu uvođenje međustope od pet posto za ženske higijenske potrepštine, odnosno higijenske uloške i tampone. Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš pozvala je predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da "pokaže svoje europsko lice" i povuče ovaj jednostavan potez kojim će omogućiti ravnopravnost žena.

– Ako svaka žena u Hrvatskoj mjesečno troši otprilike 20 kuna na higijenske uloške i tampone, platit će porez oko 8000 kuna. Od početka ove godine postoji preporuka Europskog parlamenta da zemlje članice to reguliraju da ne budu maksimalni porezi na ženske higijenske potrepštine nego da se smanje. Budući da u Hrvatskoj imamo međustopu PDV-a od 5 posto, naša je prijedlog da se ta stopa odnosi i na higijenske uloške i tampone – kazala je Mrak Taritaš. Aktualna kampanja za europske izbore, naglašava, idealna je prilika da se ova zakonska izmjena usvoji, pogotovo "za vladajuće i HDZ koji govori o svojoj izrazitoj europskoj politici".

– Može HDZ i prepisati ovaj naš prijedlog jer želimo da se pokaže odnos prema ženama koje su tu zakinute i odnos prema ravnopravnosti spolova i ne vidimo nijedan razlog da se ne uvede ta stopa od 5 posto. Poziv Plenkoviću, ako želite pokazati to svoje europsko lice, evo jedan zakon koji se vrlo brzo i jednostavno može donijeti, a pomoći će ženama u Hrvatskoj – zaključila je Mrak Taritaš poručivši kako u ovoj temi nema politike lijevih i desnih nego samo politike prema ženama.

VIDEO Što donosi smanjenje PDV-a

Komentara 28

40
402
11:23 26.04.2019.

Ja bih jos rekao i na zahodske WC cetke.Da ne budu tako skupe u javnoj nabavi.Ma to Anka partiznka zna jako dobro.

VO
vorda400
11:19 26.04.2019.

A zakaj anku brinu ženske potrepštine???

Avatar niwrad
niwrad
11:30 26.04.2019.

Opet se ovi kojima su puna usta ravnopravnosti zalažu za diskriminaciju. Kad država nekoga privilegira ili kažnjava samo temeljem spola to je školska definicija diskriminacije. Privilegirati se može samo temeljem statusa, npr. statusa izvoznika - izvoz ima pozitivan utjecaj na bilancu plaćanja i zato izvoznik može imati npr. porezne olakšice. Međutim, to što je netko žena ili muškarac pak su prirodna obilježja, a ne status temeljem kojeg netko može imati porezne ili druge privilegije. GLAS dakle opet zlorabi žene kako si glumio humaniste i naprednjake, a u biti su lažni humanisti i nazadnjaci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije