Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Glas naroda: Šibenčani u petak izlaze pred zgradu Županije

03.12.2008.
u 17:02

U petak, 5. prosinca, na trgu pred zgradom Županije održat će se miran prosvjed u sklopu građanske inicijative “ Stegnite vi svoj remen, bando lopovska”, kojom se pozivaju građani svih hrvatskih gradova da istog dana, u 18 sati, izađu na ulice i dignu svoj glas protiv trenutačne situacije u državi.

Mirni prosvjed
– Razlog uključivanja u ovu inicijativu jest bahato ponašanje vladajuće strukture i loša gospodarska situacija koja je u Šibeniku posebno izražena. Osim toga, želimo stvoriti jednu vrstu kulture izlaženja na ulice i mirnog prosvjedovanja, koja u našem gradu i nije česta pojava. Svi prešutno odobravaju, ali nitko ne želi otvoreno istupiti, vjerojatno u strahu da ne bude izdvojena jedinka – kazao je Vladimir Juričan, jedan od koordinatora u Šibeniku.

Ističe da je ideja nastala spontano, na facebooku, a zbog iznimna odaziva, ona će se i ostvariti. Prema posljednjim informacijama, do sada je samo na internetu inicijativu podržalo oko 58 tisuća ljudi.

– Zahtijevamo prijevremene parlamentarne izbore, obračun s organiziranim kriminalom, otkrivanje a ne skrivanje afera, zdravstvo za sve, zaustavljanje huliganizma na ulicama, smanjenje inozemnog duga, odustajanje od gradnje pelješkog mosta, oporezivanje luksuznih proizvoda, a ne osnovnih životnih. Naglasio bih da je ovo isključivo građanska inicijativa, lišena svake povezanosti s bilo kojom političkom opcijom, iako se pokušava nametnuti drukčije mišljenje – rekao je Juričan.

Posebno ga je iznenadilo odobravanje i podrška starijih Šibenčana dok su dijelili letke i lijepili plakate.

Pozitivne reakcije
– Moram priznati da sam u početku bio poprilično skeptičan budući da je riječ o maloj i poprilično zatvorenoj sredini. Posebno se želimo orijentirati na mlađu populaciju, studente, školarce, ljude koji tek počinju ulaziti u svijet odraslih i susretati se s “većim problemima”. Prosvjed smo uredno prijavili na policiji, organizirali zaštitarsku službu i nadam se da neće biti nikakvih problema . S obzirom na to da smo podijelili oko 5 tisuća letaka i zalijepili 120 plakata, očekujemo dobar odaziv – kazao je Juričan.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije