Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAMIR KASAP

'Geler mi je prošao pokraj glave, raznio koljeno i dio potkoljenice. Spasili su me suborci'

Foto: Privatna arhiva
1/4
17.11.2018.
u 22:13

Damir Kasap (49) danas pokušava opisati slike koje su mu se, tada kao 21-godišnjem pripadniku ATJ Lučko, zauvijek urezale u pamćenje.

Na tom je pravcu, na razdaljini od sto-dvjesto metara bilo nas trinaestero ranjenih i šestorica mrtvih. Nekoliko metara od nas stoje naši tenkovi, koje neprijatelj nemilice gađa. Sjećam se kako je jednom kupola odletjela nakon što je pogođen, iz njega izlazi moj ranjeni suborac, a uniforma mu sva u plamenu. Na nebu nas avioni nadlijeću i bacaju bombe. Sredina listopada je, oko pet sati ujutro; svuda uokolo magla, neprestano se čuju detonacije – riječi su kojima Damir Kasap (49) danas pokušava opisati slike koje su mu se, tada kao 21-godišnjem pripadniku ATJ Lučko, zauvijek urezale u pamćenje.

Krah u desnoj nozi
Bilo je to 13. listopada 1991. godine, deset dana prije njegova 22. rođendana, kada je zajedno sa suborcima krenuo u proboj prema opkoljenom Vukovaru, a upravo je ta akcija, oko koje se i danas povlače kontroverze, ostala zapamćena kao jedan od većih poraza hrvatskih snaga u Domovinskom ratu. Taj ga je dan, osim po traumatičnim slikama, s kojima je s vremenom ipak naučio živjeti, zauvijek obilježio i zbog, kako to opisuje, trenutka kad je “osjetio krah u desnoj nozi”.

Prilikom povlačenja geler koji je prošao desetak centimetara od glave raznio mu je cijelo koljeno i dobar dio potkoljenice, a preživio je samo zahvaljujući suborcima koji su ga uspjeli prenijeti nekoliko stotina metara do prvog sigurnog punkta, odakle je prevezen najprije u Đakovo, potom u Slavonski Brod i na kraju u Zagreb. Tu je započeo njegov četiri godine dug oporavak za vrijeme kojeg je prošao mnoge operacije, presađivanja koštanih i mišićnih tkiva i različite druge vrste terapije. No taj njegov život “u željezu i gipsu” donio mu je i nešto lijepo – brak s fizioterapeutkinjom, s kojom ima kćer, danas studenticu.

Foto: zvonimir ferina

– Još dok sam bio na rehabilitaciji, znao sam da se želim baviti nekakvim sportom, želio sam i raditi, možda i nastaviti školovanje. Nikako nisam želio živjeti samo od braniteljske mirovine i sjediti doma prekriženih ruku. Upravo u vrijeme rehabilitacije prvi put sam se susreo sa sjedećom odbojkom, a na nagovor prijatelja koji me posjetio pred Božić 1995. godine otišao sam na jedan trening u tada jedini klub sjedeće odbojke “Hrabri” i zaljubio u se taj sport – kazuje Kasap.


U klubu “Hrabri” tih su mjeseci planirali put na europski kup u Norvešku, a kako nisu imali novca, Kasap se odlučio obratiti za pomoć tadašnjem Odjelu za skrb koji je djelovao unutar MUP-a, nakon čega su dobili donaciju za put. Idućih godina Kasap je, osim što je nastavio trenirati minimalno tri puta tjedno, bio ključna figura sjedeće odbojke u Hrvatskoj. Pomogao je u osnivanju barem petnaestak klubova, organizaciji lige, kupa, Hrvatske reprezentacije – ukratko, svojim radom priskrbio je financijska i sva druga sredstva zbog kojih je Hrvatska lani osvojila i četvrto mjesto u Europskom prvenstvu u tom sportu.

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

Privući što više mladih
– Klubovima koji su bili u potrebi pomogli smo napraviti statute, registrirati ih i riješiti papirologiju, motivirati ljude, osigurati im opremu. Trebalo je napraviti i web-stranice, a to se naravno plaća, pa sam ja, iako do tada nisam znao ni upaliti računalo, uzeo knjige u ruke i, mic po mic, učio i na kraju izradio prve stranice – prisjetio se Damir Kasap početaka i razvoja tog sporta zahvaljujući kojem se, kako objašnjava, razvijao i kao osoba. U međuvremenu je postao predsjednik Invalidskog odbojkaškog kluba Zagreb te i dandanas obnaša tu funkciju. Kako ističe, najveća mu je želja kroz program koji je sam osmislio u idućim godinama potaknuti što više mladih da se uključe u treniranje sjedeće odbojke

VIDEO Vukovar nekad i sad

Ključne riječi

Komentara 51

MA
Makss
04:11 18.11.2018.

Moje poštovanje Gosp. Kasape i Hvala za sve. Moj Brat je također bio pripadnik Sjp Mup-a ali je nažalost poginuo u obrani domovine. Lijepi pozdrav iz Dubrovnika.

DU
Deleted user
22:38 17.11.2018.

Gospodine Kapas,hvala vam na svemu.Na vasem domoljublju,junastvu.Na odlucnosti da pomognete hrvatskom Vukovaru. Dok su jedni umirali i krvarili (tih devedesetih ) drugi su krali i hapali.A neki su bili u Londonu.Malokrvni.. Danas su ti sto su krvarili "marginalci" u ovom drustvu,a ovi drugi imaju moc da odlucuju o nasim sudbinama uz podrsku SDSS-a. Da se covjek zapita: da li je vrijedilo umirati?

Avatar Terra
Terra
22:54 17.11.2018.

Hvala Damiru...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije