Naslovnica Vijesti Hrvatska

Gdje će i što raditi bivši ministri?

Ante Kotromanović jedina je iznimka među bivšim ministrima
01. veljače 2016. u 08:52 61 komentara 19863 prikaza
kolaž ministri
Foto: Pixsell

Većina ministara iz vlade Zorana Milanovića vraća se u saborske klupe. Za Borisa Lalovca to je tek privremeno rješenje, dok se ostali u zastupničkoj klupi planiraju zadržati barem sljedeće četiri godine, odnosno do kraja mandata. Jedina iznimka među njima je Ante Kotromanović koji je, zasićen politikom, odlučio otići u privatni sektor.

Dok je vodio Ministarstvo financija, Lalovac je ulazio u oštre sukobe s bankarima, jednog prijavio DORH-u zbog prijetnji, a mediji su tada pisali da je riječ o Boži Prki iz PBZ-a. Lalovac traži novi posao, a za tportal je rekao pola u šali, pola u zbilji, kako se nada da će ga "netko htjeti zaposliti, a da bankari ne stopiraju".  U Saboru se planira zadržati maksimalno godinu dana jer u tom periodu bivši dužnosnici ne smiju raditi ni jedan drugi posao koji bi ih doveo u sukob interesa.

Ne misli se vratiti u bankarski sektor.

– Neću u bankarski sektor. Radije bih u neku proizvodnju. To me više zanima i tamo se može najviše naučiti. U proizvodnim tvrtkama se stvaraju najveće dodane vrijednosti – rekao je Lalovac.

Uspješni ministar turizma Darko Lorencin na parlamentarnim izborima nije uspio ući u Sabor. Ali i on je pod "zaštitom" uredbe koja bivšim dužnosnicima garantira, dok ne nađu novi posao, šest mjeseci isplatu pune plaće i šest mjeseci pola plaće. Kao ministar, Lorencin je zarađivao oko 18.000 kuna mjesečno.

U Sabor se vraća HNS-ovac Ivan Vrdoljak, bivši ministar gospodarstva, iako priznaje da je imao dileme. Razmišljao je, kaže, o povratku u tvrtku Ato Inženjering čiji je jedan od osnivača, no ipak se odlučio za Sabor. Branko Grčić, bivši potpredsjednik vlade Zorana Milanovića i ministar regionalnog razvoja, vidi se zasad sigurno u politici, dok mu traje četverogodišnji zastupnički mandat. Njegov stranački kolega iz SDP-a Gordan Maras kaže da nikad nije ni dvojio vraća li se u saborske klupe. Za Marasa to i ne čudi jer je već više od deset godina profesionalno vezan uz politiku. 

>> Bivši ministar obrane može raditi za Crodux

Kik
Prolistajte novi KiK katalog i ne propustite super akcije!

A1 izdvaja za Vas

  • eustahije_brzić:

    hahahaha, Maras i Grčić ne dvoje...., pa što imate dvojiti, za što ste uopće i tko bi vas zaposlio jadnici??? Držite se jasala dok ide....,

  • evilelvis:

    Maras ne dvoji jer je 10 godina vezan za politiku? Ajde budite fer jednom u životu novinarčići pa napišite da osim partije Maras u životu nije jednog dana radio ;)

  • kruti:

    isto kao i do sad,NIŠTA!!!