Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pavle Gaži: Hrvatski vrh istragu u Ini doživio kao napad iz Beograda pa je istraga obustavljena

Stjepan Đureković, kaže bivši ministar, nije bio u fokusu istrage niti devizne inspekcije niti policije, nije bilo nikakvih naznaka o tome da je on umiješan u mogući kriminal.
26. listopada 2015. u 21:16 34 komentara 4308 prikaza
Pavle Gaži
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell

U vrijeme ubojstva Stjepana Đurekovića 1983. Pavle Gaži bio je sekretar unutarnjih poslova u Socijalističkoj republici Hrvatskoj.

Danas 88-godišnji Pavle Gaži svjedočio je videovezom iz zagrebačkog suda na procesu koji se protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača vodi pred Višim pokrajinskim sudom u Muenchenu zbog sudjelovanja u Đurekovićevu ubojstvu. Gaži tvrdi da je, došavši na mjesto republičkog ministra, već zatekao pokrenutu istragu za malverzacije u Ini, što je učinila  Savezna devizna inspekcija, dakle da nije on pokrenuo istragu.

Kaže i kako je hrvatski politički vrh tu istragu shvatio kao udar na političko vodstvo Hrvatske iz Beograda, da je naročito angažiran bio Mika Špiljak koji je upravo trebao postati predsjednik Predsjedništva SFRJ, te da je istraga obustavljena, a on je izgubio položaj. Stjepan Đureković, kaže bivši ministar, nije bio u fokusu istrage niti devizne inspekcije niti policije, nije bilo nikakvih naznaka o tome da je on umiješan u mogući kriminal.

Gaži je opisivao situaciju u zemlji u to doba, ističući kako su se republike unutar Jugoslavije ponašale kao države, na temelju ustava iz '74., a Beograd nije imao načina da se tome suprotstavi. Vladala je i zavist prema Hrvatskoj, koja je imala najveću proizvodnju nafte. Tvrdi kako nije znao ništa o likvidacijama emigranata. Gaži je 2005. dao intervju Feralu u kojem je rekao da su Đurekovića likvidirali 'neformalni centri moći', pa je danas razjasnio da to ne znači da je postojala neka potpuno tajna, druga obavještajna služba, što je u svojim iskazima tvrdio krunski svjedok Vinko Sindičić. 

>>Branko Traživuk: Perkovića sam lažno optužio jer mi je u Hrvatskoj izboden otac

>>Pogledajte dokumentarac Lex Perković – Tajna udbaškog ubojstva

Plazma keksi
PLAZMA SPORTSKE IGRE MLADIH
Predsjednik Europske nogometne federacije podržao važan projekt u Hrvatskoj
Bambi
DRUŠTVENA SOLIDARNOST
Jedna od najvažnijih regionalnih konditorskih tvrtki ugradila je društveno poslovanje u svoju poslovnu filozofiju
  • Marko1337:

    LUSTRACIJA treba biti jedna od prvih zadaća nove vlasti. Nadajmo se da je Karamarko naučio nešto od UDBA-e i da će znati formirati KONTRA-UDBA-u, da svi partijski zločinci, kriminalci, titovi koljači izađu na vidjelo i pred ruke pravde.

  • djurex:

    Ispast ce perkovic heroj na kraju.. svjedocenje zarvoreno za jabnost samo potvrsjuje da se javnosti laze i da je neka mucka u igri

  • Stipeprof:

    Je li se 1990. trebalo lustrirati partizana (političkog komesara), komunistu, generala Jugoslavenske narodne armije, suradnika KOS-a, direktora fudbalskog kluba "Partizan" i direktora Instituta za historiju radničkog pokreta? Treba li 2015. lustrirati UDB-aša, pročelnika kabineta UDB-aša Josipa Manolića, osobu koja je ... prikaži još! "locirala, dala uhititi i transferirati" Antu Gotovinu u Haag?