Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
persona non grata

Gadafijev diplomat nepoželjan u RH zbog svojih izjava za Večernjak

'23.03.2011., Libijsko veleposlanstvo, Zagreb - Abdulkarim Naas, otpravnik poslova u Libijskom veleposlanstvu.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
'Goran Stanzl/PIXSELL'
18.05.2011.
u 23:00

Abdulkarim Naas podupire Gadafijev režim i kritizira hrvatsku potporu rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o Libiji

Ministarstvo vanjskih poslova u sljedećih će nekoliko dana proglasiti da je otpravnik poslova libijskog veleposlanstva u Zagrebu persona non grata. Abdulkarim Naas dobit će razuman rok za pripreme, a onda će morati napustiti državu. Istodobno, prekida se komunikacija s ostalim osobljem veleposlanstva, doznaje se iz diplomatskih krugova. Libijski otpravnik poslova na to je pak rekao kako će poštovati odluku kojoj je u velikom dijelu kumovao intervju koji je dao Večernjem listu.

Kritički o rezoluciji

– Otpravnik poslova napravio je veliki diplomatski gaf i prekršio diplomatski kodeks – kaže naš izvor. U intervjuu Večernjaku otpravnik poslova, među ostalim, kritički govori o hrvatskoj potpori rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a o Libiji, što je dalo zeleno svjetlo međunarodnoj intervenciji u zaštiti civila.

– Ovime se ne prekidaju diplomatski odnosi već odnosi s Gadafijevim režimom, a koji podržava otpravnik poslova – objašnjava naš izvor.

Riječ je, dodaje, o režimu kojim se bavi i Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu čiji je tužitelj zatražio da se izdaju nalozi za uhićenje Gadafija, njegova sina Saifa el-Islama i šefa obavještajnih službi Abdullaha el-Senusija zbog zločina protiv čovječnosti. Novi otpravnik stići će kad se uspostave novi međunarodni odnosi. Hrvatska je, inače, zbog nemira nedavno povukla svog otpravnika poslova i osoblje iz Libije.

Abdulkarim Naas je u Zagrebu unatrag dvije godine predstavljao Gadafijev režim. Iako je za većinu svijeta Gadafi prestao biti prvi čovjek Libije, onog trenutka kad su u toj zemlji uznapredovali krvavi sukobi između oporbe i režimske vojske, Abdulkarim Naas 25. ožujka u Večernjem listu izrazio je nezadovoljstvo zbog podrške koju je hrvatska Vlada dala savezničkim napadima na Libiju te priznao kako ga je poslije izbijanja nemira u Libiji osobno posjetio bivši predsjednik Stjepan Mesić. Poželio je sreću libijskom vođi i njegovu narodu te se ponudio za posrednika u pregovorima između libijskih vlasti i oporbe.

"Predstavljam Libijce"

Komentirajući za Večernji list otkazivanje gostoprimstva, Abdulkarim Naas izjavio je:

– Koliko znam, Moamer el-Gadafi još predstavlja Libiju, a mi smo tu kao predstavnici Libije, njezina naroda i njezina vođe. Ali, kako sam ja ipak samo gost u Hrvatskoj, poštovat ću svaku odluku koju donese hrvatska Vlada. Vjerujte, bit će mi žao napustiti dragu i prijateljsku Hrvatsku, ali što je, tu je.

Ključne riječi

Komentara 145

OB
-obrisani-
00:28 19.05.2011.

Zamislite,Vecernjak ga pita a ovaj im odgovori,i posto se odgovori ne svidjaju hrvatskoj vladi mora leteti napolje.Bas je glup ovaj Libijac,umesto da se posavetovao sa hrvatskom vladom sto je najprilagodnije reci,.....hehehehe

OB
-obrisani-
00:31 19.05.2011.

Ma da je Kosorica mladja i lepsa pomogao bi Hrvatsku ovako ste kao osudjeni a ne znate ni za sto....

DU
Deleted user
00:22 19.05.2011.

Treba mu pozeleti brz i sretan put! Zivjela Hrvatska ! Zivjela demokracija !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije