Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oporba zatečena

SDP: Najbolji borbeni zrakoplov za nas je Boeing Super Hornet

F/A-18F Super Hornet
Foto: Anthony Devlin/Press Association/PIXSELL
1/2
27.01.2018.
u 10:03

Plus mu je spoj performansi: koje uključuju brzinu do 2205 km/h, kapacitet nošenja ubojitog tereta do 9 tona, dolet od 2346 kilometara...

U SDP-u su neugodno iznenađeni i zatečeni viješću o mogućem dogovoru između Plenkovića i Netanyahua o kupnji izraelskih borbenih zrakoplova. Promptno su reagirali odašiljanjem zastupničkog pitanja koje je u formalnu saborsku proceduru, pa i na adresu premijera te ministra Krstičevića, u ime stranke uputio Franko Vidović, s ključnom dvojbom: čemu je služio predmet javnog postupka nabave zrakoplova ako je premijer Andrej Plenković taj posao dogovorio neposredno s izraelskim premijerom?

– Kao što je poznato, konačnu odluku o borbenim zrakoplovima trebao je donijeti najviši državni vrh. Je li ta odluka donesena i kada, zašto o tome nije obaviještena javnost? Vodeći se izjavama premijera u kojima je Odbor za obranu Hrvatskog sabora uvjeravao u transparentnost i potpunu dostupnost svih informacija u ovom natječaju, dosad smo podržavali postupak nabave uz nekoliko uvjeta, cijeneći i da je potrebno zadržati znanje o ratnom zrakoplovstvu kao i borbenu sposobnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, ali na ovaj način ruši se svaka transparentnost – kaže Franko Vidović.

Provedena prva grupna bojeva gađanja i raketiranja iz Kiowa Warriora:

F/A-18F Super Hornet
1/9

SDP je, podsjeća, mišljenja da Hrvatska treba posjedovati borbene zrakoplove, no uz uvjet što jačeg gospodarskog opsega i što jačeg pozitivnog utjecaja na razvoj HV-a, te što novije godine proizvodnje. U tom smislu, u SDP-u smatraju da bi najbolji izbor za Hrvatsku vojsku bio novi višenamjenski borbeni zrakoplov Boeing F/A-18E/F Super Hornet, zbog nekoliko razloga. Prije svega, zbog spoja performansi koji uključuje brzinu do 2205 km/h, kapacitet nošenja ubojitog tereta do 9 tona, maksimalni dolet s punim tankovima od 2346 km, operativni plafon preko 15 km te brzinu penjanja od 228 m/s.

Konstruiran je za grube operativne uvjete (mornarički palubni lovac-bombarder) sa specijalno ojačanim stajnim trapom pa ga je moguće rabiti s improviziranih uzletišta, primjerice s kratkih ravnih odsječaka cesta ili autocesta što, primjerice, radi Finska sa svojim F/A-18 Hornetima, a što je, smatraju, izuzetno važno imajući na umu da su primarni ciljevi borbenih neprijateljskih djelovanja u inicijalnoj fazi rata uništenje najvažnijih objekata vojne infrastrukture poput aerodroma, komunikacija i zapovjednih mjesta. Riječ je o jedinom višenamjenskom borbenom zrakoplovu s mogućnošću uloge zračne cisterne, što je s operativnog aspekta izuzetno korisno, posebice uzme li se u obzir nepredvidljivost tijeka vođenja ratnih operacija, ističu u SDP-u.

Pogledajte i galeriju metodsko-pokazne vježbe Hrvatske vojske:

F/A-18F Super Hornet
1/23

Komentara 32

FG
first.gordana
10:20 27.01.2018.

Hahaha! Koliko ja znam SDP- je protiv kupnje bilo kakvih AVIONA čemu sad ovo upletanje kakva bi tip aviona trebao biti. Kad kažeš da nešto nećeš, onda nećeš i za to se trebaš zalagati. Ovime ipak pristaju na kupnju samo bi sad oni trebali biti glavni! Kaj je pak sad to? Meni se već jako vrti od SDP-ovih želja!

MA
Majur
10:25 27.01.2018.

SDP je za jačanje HV:))))

DH
dalibor.hren
11:05 27.01.2018.

Partija ima MIG-ove! Svi su bili na generalki u Ukrajini!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije