Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šestero ozlijeđenih

Terorist se BMW-om zabio u antiterorističku ophodnju

Napad u Levalloisu
Foto: Reuters/PIXSELL
09.08.2017.
u 22:18

Nakon višesatne potjere, francuski specijalci presreli su automobil na autocesti na sjeveru zemlje i uhitili vozača osumnjičenog za napad

Napad automobilom na ophodnju francuske vojske u pariškom predgrađu Levalloisu kukavički je i teoristički čin, izjavila je danas ministrica obrane Florence Parly.

Šest je osoba ozlijeđeno, dvoje teško, u namjernom naletu vozila na vojnu ophodnju u pariškom predgrađu Levalloisu u srijedu, objavila je nešto ranije policija.

Napad u Levalloisu
1/11

Napadač rođen 1980.

Nekoliko dana nakon što je uhićeni džihadist u Mosulu iračkim istražiteljima otkrio pakleni plan terorističke organizacije Islamske države za Europu, u Francuskoj se dogodio novi teroristički napad. Terorist, po svemu sudeći ili pripadnik ili pristaša terorističke organizacije Islamske države, automobilom se zaletio u vojnu ophodnju, i to samo 200 metara od zgrade poglavarstva. Automobil (BMW) bio je parkiran u pokrajnjoj ulici, a kada su vojnici krenuli u ophodnju, vozilo je krenulo i ubrzalo prema njima.

Nakon višesatne potjere, francuski specijalci presreli su automobil na autocesti na sjeveru zemlje i uhitili vozača osumnjičenog za napad na vojnike. Do presretanja je došlo na autocesti u smjeru grada Calaisa i bivšega kampa za prihvat migranata, rekli su pravosudni izvori dodajući da se radi o muškarcu rođenom 1980. koji je “bio u sumnjivom vozilu i pokušavao pobjeći”, ali nisu otkrili identitet. Policajci su nekoliko puta zapucali i ranili vozača.

Francuska ministrica obrane Florence Parly oglasila se odmah nakon napada kazavši da je napad automobilom u predgrađu Levalloisu, otprilike pet kilometara od središta Pariza, kukavički i teroristički čin te da će francuska vojska i policija učiniti sve da osiguraju miran i siguran život svim građanima Francuske. Francuski mediji pišu da su ozlijeđeni vojnici koji sudjeluju u operaciji Sentinelle odnosno u vojnim pješačkim ophodnjama francuskom metropolom nakon niza terorističkih napada koji su se dogodili u posljednje dvije godine.

Francuska na udaru

U travnju je ubijen policajac na Elizejskim poljanama, a istražitelji su utvrdili da su motivi bili teroristički. Također, spriječeni su slični teroristički napadi na vojsku i policiju blizu Louvrea i ispred katedrale Notre-Dame. Jedan je čovjek uhićen u nedjelju nakon što se vitlajući nožem pokušao probiti do ulaza na Eiffelov toranj. Svi ti napadi dogodili su se unatoč visokim sigurnosnim mjerama u toj zemlji jer je u Francuskoj na snazi izvanredno stanje uvedeno još od studenoga 2015.

Da su novi teroristički napadi izvjesni govori i iskaz uhićenog džihadista koji je iračkim istražiteljima dao podatke o postojanju kampa u Siriji za obuku jedinice samoubojica koji su pripremali napade po Europi.

Osim više od 50 terorista koji su već stigli u Europu tzv. balkanskom rutom, džihadist je otkrio da su tu i brojni pristaše ISIL-a regrutirani preko društvenih mreža.

Komentara 1

GO
gooniegoogoo
18:13 10.08.2017.

daj popišite samo terorističke napade ljevičarskih isilovaca od 2014.g. u Francuskoj, aha, nije da ne ćete jer ste Fake News neg nema mjesta

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije