Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razbacivanje

Fotografija s groblja usijala društvene mreže: Neobičan običaj

Groblje u Dubrovniku
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL/Screenshot Twitter
28.01.2024.
u 08:30

Grob je prekriven raznim jelima, od peciva, mesa, kolača, povrća pa čak i svježeg voća

Društvenim mrežama širila se proteklih godina fotografija s jednog groblja u Srbiji, a na kojoj je grobnica doslovno zatrpana hranom. Grob je prekriven raznim jelima, od peciva, mesa, kolača, povrća pa čak i svježeg voća te raznih pića.

 

Fotografija se pojavila nakon obilježavanja Velike zimske zadušnice, dana kada se u Srbiji obilaze groblja, pale svijeće, a neki imaju običaj i iznijeti hranu na groblje.

 

Fotografija je izazvala lavinu komentara na društvenim mrežama. 'Hrani žive, mrtvima hrana ne treba', 'Paganizam', 'Bilo bi ok da su angažirali konobara', 'Ovo je suludo', samo su neki od njih.

Inače, Srpska pravoslavna crkva ne predviđa nošenje hrane na groblje niti je to bilo gdje propisano, piše Blic. Također, u kućnom redu na grobljima propisana je i zabrana ostavljanja hrane na grobnim mjestima.

Ključne riječi

Komentara 61

TR
Travno221
15:35 26.02.2020.

Pa, tako rade Vlasi, zapravo Rumunji koje su Srbi posrbili i Srpska im pravoslavna crkva ne da da imaju druga imena i prezimena nego samo srpska. Iako oni govore vlaškim, tj. rumunjskim jezikom i podrijetlom su Romani a ne Slaveni. Ima ih u Srbiji oko 500.000, uglavnom u istočnom dijelu.

Avatar acivij
acivij
17:12 26.02.2020.

Kako se nekada dobro cugalo. :D ..................................Osamdeset i neke sam vojni rok služio u Beogradu, a pored jednog sela kod Beograda su bili vojni objekti, kod kojih smo davali stražu. Neposredno pokraj nas je bilo groblje. Nema čega tamo nijee bilo. Hranu nismo dirali, ali je cuga među vojnicima bila vrlo omiljena :D Od brlje, pa do konjaka i vinjaka, piva, vina.

BS
@bserver
21:28 26.02.2020.

Nekrofilija je duboko utkana u srpsku kulturu. Stariji, koji su živjeli u SFRJ, dobro pamte priloge na državnoj televiziji o pomami gradnje raskošnih obiteljskih grobnica u centralnoj Srbiji. Te grobnice bile su kao vikendice. Uz lijesove su polagali stolove,stolice, ormare, krevete čak i tv. Tu bi članovi obitelji provodili vrijeme u društvu pokojnika. I jeli, pili, pjevali, gledali tv i slično. To traje i danas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije