Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rastu deficit i dug

Fitch snizio kreditni rejting Hrvatske na 'smeće'

linic
Zeljko Lukunic/PIXSELL
20.09.2013.
u 18:54

Kolokvijalno nazvani status "smeća dobili smo zato što je deficit proračuna skočio na 4,7 posto,kao i zbog toga što se očekuje da će javni dug skočiti na 66 posto BDP-a.

Kreditni rejting Hrvatske opet je pao. Fitch Ratings odlučio ga je srezati s ocjene BBB- na BB+, koja označava zemlje u koje ne valja investirati.

Kolokvijalno nazvani status "smeća dobili smo zato što je deficit proračuna skočio na 4,7 posto,kao i zbog toga što se očekuje da će javni dug skočiti na 66 posto BDP-a. Među razlozima su i očekivanje daljnjeg pada BDP-a. Fitcheva prognoza kaže da će u 2013. pasti za dodatnih 0,9 posto čime bi od početka krize hrvatsko gospodarstvo izgubilo više od 13 posto vrijednosti.

Napominju i da bi državna jamstva mogla biti ozbiljna prijetnja državnim financijama i podići dug za 2,8 posto BDP-a što u milijardama znači dodatne troškove od gotovo 8,5 milijardi kuna. Ranije je Fitch predviđao da će hrvatsko gospodarstvo ove godine porasti za 0,3 posto. U bonitetnoj kući pozivaju na hitnu fiskalnu konsolidaciju te preporučuju da se hitno liberalizira tržište rada.

Postojeće stanje državnih financija ukazuivalo je na moguće novo smanjenje kreditnog rejtinga države. Krajnje je vrijeme da se sadašnje i buduće vlade u upravljanju državnim financijama ne rukovode isključivo političkim izbornim nego ekonomskim ciklusima, navodi Anto Bajo u najnovijem osvrtu Instituta za javne financije (IJF), u kojem upozorava na mogućnost daljnjeg pada kreditnog rejtinga.

– Postojeća negativna gospodarska kretanja upozoravaju da Vlada ne smije prije svega razmišljati o svojoj (ne)popularnosti, nego kao zalog za buduću ekonomsku i političku stabilnost države mora osigurati konzistentnu provedbu strukturnih fiskalnih reformi. Bez predanosti provedbi reformi na rashodnoj stani proračuna, a naročito restrukturiranju javnih poduzeća, nastavit će se ekspanzija rashoda, javnog duga i zaduživanja – ističe Bajo. Deficit je prema podacima Ministarstva financija u prvih osam mjeseci bio 13 milijardi kuna, tri milijarde kuna više od plana.

>>Tri agencije, dva rejtinga za Hrvatsku

>>Zagrebu se crno piše: S&P snizio prognoze u negativne

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije