Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Fingirali nesreće i izvlačili novac od osiguranja: Njih 145 priznalo krivnju i nagodilo se s USKOK-om

Od podizanja optužnice do početka suđenja, na optuženičkoj klupi ostala su samo dvojica optuženika; policajac Tomislav Oremuš i odvjetnik Mislav Karlovac.
07. travnja 2021. u 08:19 3 komentara 6376 prikaza
Jošani: Tri osobe poginule u frontalnom sudaru između dva automobila
Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Na početku ih je bilo optuženo 147, no njih 145 odlučilo je priznati krivnju te sklopiti nagodbu s USKOK-om. Te nagodbe finalizirane su kroz 23 presude, a izreke tih presuda trebale se biti kao dokaz izvedene u  postupku protiv dvojca koji se nije nagodio, a riječ je o Tomislavu Oremušu, koji je inače policajac i Mislavu Karlovcu, koji je odvjetnik. No Karlovac, odnosno njegova obrana lani u studenom, na  ročištu  su problematizirali te sporazumne presude, tvrdeći  da je riječ o nezakonitom dokazu.

Rijeka: Pogled na gradsko naselje Kozala RIJEKA Četvero optuženih zbog prijevare u osiguranju: Otkazivali putovanja s krivotvorenim potvrdama

Njegova obrana pojasnila je da se u činjeničnom opisu djela sporazumnih presuda nalazi i Karlovčevo ime, iako on nije presuđen, što znači da se krši njegova presumpcija nevinosti. Zbog toga su tražili da se te 23 presude izdvoje iz spisa kao nezakonit dokaz, no Renata Pražetina Kaleb, predsjednica sudskog vijeća Županijskog suda  je taj zahtjev odbila.  Smatrala je  da je riječ o zakonitim dokazima. Pa se Karlovac žalio Vrhovnom sudu, koji je žalbu također odbio.

Presude po sporazumu koje obuhvaćaju 145 optuženika ostaju u spisu, pa suđenje protiv Oremuša i Karlovca, koje je u prekidu od studenog lani, može biti nastavljeno u dogledno vrijeme. Pojašnjavajući  zašto su 23 presude po sporazumu zakonit dokaz, Vrhovni je sud pojasnio da  zakon propisuje  kako je u presudi nužno pobliže opisati događaj koji u sebi sadržava radnje kaznenog djela koje je počinila osoba koja je proglašena krivom.

LAŽNO SKIDAO UROKE Uhićen crni mag koji je prevarom uzeo 146.000 kn: 'Daj mi novac, a ti prošetaj po kvartu'

-  Taj događaj, ovisno o konkretnim okolnostima, može uključivati i treće osobe koje tom odlukom nisu proglašene krivima. Prvostupanjski sud  pravilno je utvrdio i obrazložio da čitanjem izreka 23 presude ni na koji način neće biti dovedena u sumnju pretpostavka nedužnosti dvojice optuženika protiv kojih se vodi posebni kazneni postupak. Te 23 sporazumne presude se u pogledu krivnje i kaznene odgovornosti odnose isključivo i jedino na osobe koje su tim presudama proglašene krivima, a ne i na druge osobe koje su u činjeničnom opisu navedene samo imenom i prezimenom bez naznake da su oni postupovni sudionici u drugom kaznenom postupku. Navođenje njihovih imena u sporazumnim presudama bilo je potrebno radi preciznog opisivanja i pravne kvalifikacije kaznenog djela. Takvo navođenje ne pretpostavlja njihovu krivnju koja će se utvrđivati u drugom kaznenom postupku. Tijekom rasprave, u kontradiktornom postupku, sud će ispitati u svojstvu svjedoka osobe koje su postigle i zaključile sporazum. Na taj će način sud razmotriti sve one činjenice koje se odnose na inkriminacije u odnosu na koje je 145 okrivljenika postiglo sporazum. Ovaj kazneni postupak je tek ušao u raspravnu fazu i ne postoje bilo kakve naznake da je raspravno vijeće unaprijed, prije donošenja presude, zauzelo stav o krivnji dvojice optuženika. Niti s te strane nije povrijeđena pretpostavka nedužnosti - objasnio je Vrhovni sud zašto su 23 presude po sporazumima zakonit dokaz.

Autoškola INVENTIVNO POSLOVANJE Dali potvrde 16-ici da su osposobljeni vozači iako nitko nije polagao ispit

Inače, USKOK je optužnicu u ovom slučaju podigao 30. prosinca 2016. i  njome  je obuhvatio 147 osoba koje su se teretile da su se udružile u zločinačko udruženje u sklopu kojeg su varali osiguravateljske kuće na auto osiguranjima nakon čega su na temelju fingiranih nesreća izvlačili novac. No od podizanja optužnice do početka suđenja, na optuženičkoj klupi ostala su samo dvojica optuženika; policajac Tomislav Oremuš i odvjetnik Mislav Karlovac. Svi ostali, uključujući i prvooptuženog Stanislava Pavličića, kojeg je USKOK u optužnici označio mozgom cijele operacije koji je sve ostale organizirao radi unosnog prevarantskog "posla" priznali su krivnju te su se nagodili s USKOK-om. Osuđeni su uglavnom na uvjetne kazne, rad za opće dobro i sporedne novčane kazne, a svima im je oduzeta i nepripadajuća imovinska korist od ukupno 1,6 milijuna kuna.

Postupak je u odnosu na Oremuša i Karlovca razdvojen, optužnica je postala pravomoćna, te je tom dvojcu počelo suđenje no uskoro je i zapelo. Obrane su prvo tražile da se iz spisa kao nezakonit dokaz izdvoje snimke tajno snimljenih razgovora. To im je odbijeno, a onda  je obrana Karlovca zatražila da se iz spisa kao nezakonit dokaz izdvoje sve izreke presuda koje su donesene temeljem sporazuma, što im je također odbijeno, a odluku je sada potvrdio i Vrhovni sud.

Pripazite Sve više ovakvih pokušaja prevare: Javio mu se na oglas i umalo pokrao novac s računa

Što se tiče optužbi koje se stavljaju na teret Oremušu i Karlovcu, oni su prema navodima optužnice imali svoju ulogu u zločinačkom udruženju kojeg je ustrojio Pavličić, inače automehaničar. On se teretio da je od veljače 2014. do rujna 2015., okupio grupu ljudi koji su fingirali prometne nesreće te zatim naplaćivali štetu od osiguranja, pri čemu su osiguravateljske kuće oštetili za 2,1 milijun kuna. Da bi ta priča funkcionirala, u njoj su sudjelovali Tomislav Oremuš, koji je u vrijeme inkriminirano optužnicom radio u prometnoj policiji, te odvjetnik Mislav Karlovac. Optuženici su dulje vrijeme bili tajno praćeni i prisluškivani, a USKOK u optužnici tvrdi da su insceniralo barem 20-ak sudara prije no što su otkriveni.

Oremuš je bio zadužen da izlazi na očevide nesreća, a prema optužnici Pavličić je vodio računa da se nesreće dogode u vrijeme i na mjestu koje Oremuš pokriva, a za te usluge policajcu je isplaćivano između 1000 i 3000 kuna po nesreći. On bi potom napravio očevid, ako treba odmah na mjestu naplatio prekršaj, a novac za plaćanje prekršajnih kazni osiguravao je Pavličić. I to tako da je od svake sume koje je poslije fingiranih nesreća isplatilo osiguranje, nakon raspodjele plijena, uzimao 10 posto koje je stavljao sa strane za dodatne troškove.

Računalo prevara kviz dvaput razmislite Internetom kruži nova prijevara. Policija upozorava: Pazite se i ako prodajete nešto

No nije sve uvijek išlo po planu jer su neki sudionici fiktivnih nesreća taj novac uzimali za sebe, umjesto da plate kaznu, pa bi se poslije morala platiti puna cijena prispjele kazne. Modus postupanja, nakon što bi se dogodila nesreća bio je da oni koji su automobile vozili “nestanu”, a da na njihova mjesta dođu drugi ljudi. S obzirom na to da se uglavnom radilo o lančanim sudarima, po nesreći se broj oštećenika penjao i do osam. Nakon što bi Oremuš napravio očevid, sudionici lažnih nesreća dobivali su upute da se jave liječnicima. Ondje su se trebali žaliti na bolove u vratu, glavi... Odnosno na sve što je potrebno da bi se prikupili papiri potrebni za naplatu osiguranja. Za odvjetničke poslove, prema optužnici, brinuo se odvjetnik Mislav Karlovac, koji je u tu priču uvukao i neke svoje kolege, koristeći njihove potpise i pečate. No te kolege nisu završili na popisu optuženika jer se ispostavilo da nisu znali da je riječ o fingiranim nesrećama.
 

Severina najavila veliku regionalnu turneju "The Magic Tour"
NIJE JOJ BILO LAKO
Severina nakon 17 godina progovorila o čuvenoj snimci: 'Šest mjeseci nisam izašla iz kuće'
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?