Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvješće

Financijsko-tehnološke kompanije rekordno profitirale prošle godine

dolari
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
30.01.2019.
u 08:03

Najveći skok broja sklopljenih sporazuma o financiranju zabilježen je u Aziji.

Financijsko-tehnološke kompanije prikupile su prošle godine od ulagača širom svijeta rekordnih 39,6 milijardi dolara kapitala, više nego dvostruko više nego godinu ranije, pokazuje istraživanje tvrtke CB Insights.

Novac je prikupljen kroz ukupno 1.707 investicijskih sporazuma, u odnosu na 1.480 sklopljenih u godini ranije, pokazuje istraživanje.

Znatno povećanje ukupnog iznosa uglavnom je rezultat 52 megaciklusa prikupljanja kapitala, odnosno ulaganja većih od 100 milijuna dolara. Ukupno je takvim sporazumima prikupljeno 24,88 milijardi dolara kapitala, utvrdili su u CB Insightsu.

Najviše kapitala pribavio je prošle godine Ant Financial, partner Alibabe za usluge plaćanja, čak 14 milijardi dolara, odnosno 35 posto ukupnog iznosa kapitala prikupljenog u 2018.

U posljednja tri mjeseca 2018. pet kompanija ušlo je u skupinu financijsko-tehnoloških 'jednoroga', kompanija čija tržišna kapitalizacija premašuje milijardu dolara. Među njima su kartična kompanija Brex, digitalna banka Monzo i softverska tvrtka za prikupljanje podataka Plaid.

Najveći skok u Aziji

Promatrano po regijama, najveći je skok broja sklopljenih sporazuma o financiranju prošle godine zabilježen u Aziji, za 38 posto, uz rekordnih 22,65 milijardi dolara prikupljenog kapitala.

U SAD-u su financijsko-tehnološke kompanije također prikupile rekordan iznos kapitala, 11,89 milijardi dolara, kroz 659 sporazuma o financiranju.

U Europi je broj sporazuma smanjen, ali je ukupna vrijednost ulaganja također zabilježila rekordnu razinu od 3,53 milijarde dolara.

Ulagači specijalizirani za rizičnije projekte ulažu milijarde dolara u finacijsko-tehnološke kompanije, nadajući se da će jednostavnijim i jeftinijim digitalnim financijskim uslugama preoteti dio tržišnog kolača dominantnim igračima u financijskom sektoru.

Financijsko-tehnološke kompanije danas nude sve vrste financijskih usluga, uključujući kreditiranje, bankovne i usluge upravljanja imovinom.

Veliki ciklusi prikupljanja kapitala možda promoviraju nove 'jednoroge' i glavni su razlog naglog povećanja iznosa prikupljenog kapitala u prošloj godini ali će po procjenama CB Insightsa vjerojatno odgoditi uvrštenje dionica takvih kompanija u burzovne kotacije (IPO).

"Aktivnosti IPO-a vjerojatno će biti slabašne i u 2019.", zaključak je istraživanja.

Hrvatski apsurdi

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
09:10 30.01.2019.

hoće tko sa mnom sklopiti ugovor o ulaganju? iznos nije bitan, mogu primiti na račun neograničene iznose novca i raznim valutama, al nemojmo inzistirati na mojim obvezama i rokovima, to me jako nervira...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije