Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pokrenute ovrhe

Fina naplatila 200 milijuna kuna duga: Evo koliko su građana blokirali u četiri dana

Poslovnica Fine - prestanak privremene obustave ovrha
Marko Lukunic/PIXSELL
23.10.2020.
u 10:42

Svaki dan pristižu i novi ovršni prijedlozi iz ureda javnih bilježnika te će broj blokiranih zasigurno sljedećih dana i tjedana rapidno rasti

U samo četiri dana, otkad su ponovo pokrenute ovrhe nakon šestomjesečnog moratorija, blokirano je 250 tisuća građana na čijim računima nije bilo dovoljno novca da podmire dugovanja.

Fina je za vjerovnike uspjela naplatiti 200 milijuna kuna duga te izvijestila da se, na temelju trenutačno obrađenih starih i novih ovrha zaprimljenih za vrijeme zastoja, ukupan iznos duga smanjio sa 16,6 na 16,4 milijardi kuna.  

– Za usporedbu, 17. travnja 2020., prije zastoja provedbe ovrhe, broj potrošača s blokiranim računima iznosio je oko 246 tisuća, a danas, nakon provedbe novih 217 tisuća ovrha i u odnosu na 60.000 dužnika koji nisu imali ovrhu, broj je porastao za nekoliko tisuća. U usporedbi s prošlom godinom, ukupan iznos duga dužnika pao je sa 16,76 na 16,4 milijardi kuna, odnosno za 360 milijuna kuna – kažu u Fini.

Svaki dan pristižu i novi ovršni prijedlozi iz ureda javnih bilježnika te će broj blokiranih zasigurno sljedećih dana i tjedana rapidno rasti, tim više što istječu ili su istekli i bankarski moratoriji na otplatu kredita te će banke, kako su najavile, također pokrenuti ovrhe nad korisnicima kredita ne uspiju li dogovoriti modele otplate.

Ključne riječi

Komentara 13

DU
Deleted user
10:56 23.10.2020.

U četiri dana kako su pokrenute ovrhe, FINA naplatila 250 mil. kuna? Išla sam pogledati svoje stanje na računu da i meni nisu skinuli jer meni to sa ovrhama ništa nije jasno. Vjerovnici po zakonu ne moraju obavijestiti dužnika što nije normalno, a kako onda to ide dalje ako je greška ili je nešto preskočeno ili zaboravljeno? Ima i starih ljudi i bolesnih i kako se oni snalaze u svemu tome ako meni nije jasno. Zar se ne dobije ovršni prijedlog pa si čovjek ima neko vrijeme da može pronaći potvrdu o plaćanju i žaliti se? Mislim, u ponedjeljak krenule ovrhe, a danas je petak i već je odmah do danas toliko naplaćeno?

SA
SamoIstina
11:11 23.10.2020.

FINA, a onda i država trljaju ruke, harač rajo, harač daj! Svaka transakcija naplaćuje se, bilo blokada, bilo deblokada, bilo uplata, bilo isplata. Ne govore o tome, a svaka blokada najmanje 10EUR uvećano za PDV, tako i deblokada, bolje kazano, svaka njihova radnja. Pomnožite desetke i stotine tisuća radnji puta ova cijena, plati harač rajo, plati ..

Avatar SileZla
SileZla
14:05 23.10.2020.

Pojedinci su doživili odgodu ovrha kao priliku, dali su si oduška i kupili nove mobitele jer su mislili da će se odgoda produživat. Nikakve odgode generalno za sve nije trebalo biti, vlada je pogriješila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije