Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLOVIDBENO KINO

Filmske projekcije uz noćni pogled na Vukovar s Dunava

Vukovar: Električni turistički brod Magenta na rijeci Dunav
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/5
01.06.2020.
u 10:46

“Plovidbeno kino Sail – In cinema on Danube” nova je turistička ponuda grada na Dunavu. Do kraja kolovoza na brodu koji plovi prikazat će se 20-ak filmskih naslova, petkom dokumentarni, a subotom igrani filmovi

Iz godine u godinu Vukovar postaje jedna od prepoznatljivijih kontinentalnih turističkih destinacija u Hrvatskoj. Od petka 5. lipnja turistička ponuda bit će dodatno proširena – Vukovar dobiva plovidbeno kino koje će se održavati u elektrosolarnom turističkom brodu Waterbus Magenta 1.

– “Plovidbeno kino Sail – In cinema on Danube“ jedino je takvo kino u Hrvatskoj, a mislim i u Europi. Riječ je o jedinstvenom turističkom sadržaju koji će turističku ponudu izdići na višu razinu te vjerujemo u veliki interes građana ne samo Vukovara nego i cijele Hrvatske pa i drugih država – rekla je vlasnica vukovarske putničke agencije Danubiumtours Zrinka Šesto, koja je i vlasnica turističkog broda.

Zainteresirani građani imat će jedinstven ugođaj gledanja filmova dok Magenta 1 plovi Dunavom. Planirano je da se petkom prikazuju najbolji europski i svjetski dokumentarni filmovi, a subotom će biti prikazivani igrani filmovi. Projekt počinje dokumentarcem “The Beatles”, a dan poslije bit će prikazan i višestruki dobitnik Oscara „Parazit“. Početak projekcija je u 21 sat pa će tako posjetitelji plovidbenoga kina imati priliku uživati u gledanju filmova u posebnom ugođaju.

Vukovar: Električni turistički brod Magenta na rijeci Dunav
1/5

Znamenitosti grada

– Naš brod je elektrosolaran, bešuman i omogućava uživanje u filmu bez ikakve buke. Uz to je u cijelosti ostakljen, a ima i mogućnost grijanja. Tu su i dekice, ako nekome zatrebaju, sjedalice su udobne, a kao i u pravim kinima gledatelji će imati kokice za potpun ugođaj gledanja filma. Planiramo i razne nagrade za naše goste. Sve to osigurava poseban ugođaj s obzirom na to da će cijelo vrijeme dok traju projekcije filmova brod ploviti Dunavom uz obale Vukovara, što je do sada malo tko imao prilike doživjeti – objasnila je Šesto.

Uz uživanje u odabranim filmskim naslovima posjetitelji će moći uživati i u noćnom pogledu na Vukovar, što je također jedan poseban ugođaj. S broda će se moći vidjeti niz znamenitosti Vukovara koje noću dobivaju jedan sasvim drukčiji izgled. Među njima su vukovarski Vodotoranj, dvije gradske crkve, hoteli, muzej, šetnica, Luka Vukovar, nova osvijetljena šetnica, vukovarska ada…

– To je zaista poseban pogled na Vukovar, kojim su se oduševili svi koji su do sada s nama plovili noću. I Vukovarcima koji poznaju svoj grad pogled na njega noću je nešto posebno. Vukovar se kao grad stoljećima širio uz Dunav i pri tome nije bježao od njega. To je i doprinijelo da se s Dunava mogu vidjeti brojne gradske znamenitosti koje su noću posebne – objasnila je Šesto. Za sada vukovarsko plovidbeno kino ima osigurano 20-ak filmskih naslova koji će se prikazivati, a u najavi je i širenje filmske ponude.

Poznato je da će se filmovi na Dunavu prikazivati do kraja kolovoza, kada bi trebao početi Vukovar film festival, koji je i inicirao pokretanje plovidbenog kina. Naime, otkako je Magenta 1 počela ploviti Dunavom, na njoj se tijekom Vukovar film festivala prikazuju dokumentarni filmovi koje je za festival odabirao Đelo Hadžiselimović.

Prikazivani su u večernjim satima, a te projekcije redovito su bile iznimno posjećene i praćene oduševljenjem gledatelja. Tako se i rodila ideja o pokretanju plovidbenoga kina koje je trebalo početi s radom još prošle godine, ali sve je odgođeno za ovu godinu.

Od konferencija do vjenčanja

Inače, Magenta 1 prvi je novosagrađeni turistički brod u Vukovaru još od prije Drugoga svjetskoga rata. S radom je počeo u proljeće 2016. godine, a do sada je postao neizostavan dio turističke ponude Vukovara. Magenta 1 ne služi samo za turističke plovidbe uz Dunav, na brodu se organiziraju i razni događaji pa su tako ugostili razne konferencije, diskusije, vjenčanja, a svaku kalendarsku godinu završavaju organiziranim dočekom Nove godine.

Na Dan grada Vukovara, koji se obilježava 3. svibnja, a ove godine to je bilo u vrijeme pandemije koronavirusa, Magenta 1 plovila je Dunavom uz Vukovar puštajući s razglasa skladbu Johanna Straussa „Na lijepom plavom Dunavu“. Sve ovo omogućava i činjenica da je Dunav plovan 365 dana u godini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije