Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PETRINJA

Festival ojkača prošao bez incidenata, branitelji izvjesili transparent

Petrinja: 3. festival ojkače
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/12
20.10.2018.
u 20:01

Festival je održan pod pokroviteljstvom petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića

Treći festival ojkača u Petrinji je u subotu navečer održan bez ikakvih incidenata. Nastupilo je desetak kulturno umjetničkih i pjevačkih skupina iz Hrvatske te jedno iz Srbije. Među njima su bila i dva društva koja njeguju hrvatski tradicionalni izričaj, HKUD Mošćenica i KUD Kamen Bukovica. Ovaj potonji slični festival organizira redovito u Benkovcu te je u Petrinji prezentirao orzanje. Na festival je bilo pozvano ukupno 20-ak grupa.

- Sve je u redu i presretna sam zbog toga. No, nisu se svi odazvali i ipak očito još postoji strah kod određenog broja grupa koji su se u zadnji tren odjavili od nastupa. No, zahvalna sam KUD-u Kamen Bukovica na podršci jer, pored toga što su čisto hrvatsko društvo, dolaze ovamo bez straha iako su mnoga srpska društva odustala – rekla je Mara Vilus, predsjednica SKD Prosvjeta – pododbora Petrinja, koje je organiziralo Festival ojkača.

Ispred Hrvatskog doma, gdje je festival održan, okupilo se desetak branitelja koji, kako su i najavili, nisu radili incidente. Izvjesili su tek transparent kojeg su nosili i na nedavni prosvjed u Vukovaru, s pitanjem „Tko je suđen za zločine na Banovini?“. Branitelji su istakli kako je ovaj festival nepotrebno podijelio hrvatsku javnost, ali da su ipak zadovoljni nastupom hrvatskih tradicionalnih grupa.

- Sada je on stvarno multikulturan i ako već festival  mora biti u Petrinji, iako ovdje tradicije ojkanja nema, neka pjevaju svi  koji tu vrstu pjevanja baštine. Pjevaju je i Hrvati, i Srbi i Bošnjaci, i dobro je što su organizatori prihvatili naše primjedbe da trebaju pozvati i pjevačke skupine ojkalica koje nisu samo Srbi – rekao je Darko Dumbović, predsjednik Koordinacije braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Petrinje dodavši kako jednonacionalna okupljanja u Petrinji do sada nikada nisu donijela ništa dobro.

Festival je održan pod pokroviteljstvom petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića, saborskog zastupnika Reformista, koji je i nazočio festivalu dok su prisutni, među ostalima, bili i predsjednik kluba zastupnika SDSS-a u Hrvatskom saboru Boris Milošević te konzul Republike Srbije u Hrvatskoj Nenad Maričić. 

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar Mi sami
Mi sami
20:41 20.10.2018.

Izgleda da vas trebaju čede još pet godina granatirati da shvatite.

MA
Marko1337
10:54 21.10.2018.

Dernek primitivizma i vrijeđanje žrtve od mučitelja i krvnika usred Hrvatske. a nama se zabranjuju ponosni tradicionalni hrvatki pozdravi. Zato trebamo lustraciju da očistimo komunističke zločince, njihovu kopilad i medije koji i danas teroriziraju hrvatski narod.

BR
bruno877
22:55 20.10.2018.

Nekim komentatorima bih poželio sve što su ojkačari priredili Petrinji i petrinjcima pa neka im onda Predrag Matić, rekorder u broju spaljenih tenkova i oborenih aviona formatira mišljenje. Dobro kaže 1 antena...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije