Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sveučilišta

Fakulteti protiv zakona: Ne damo novac od školarina!

'29.10.2009., Osijek - Na Ekonomskom fakultetom  studenti ocjenjivali rad svojih profesora i asistenata.  Photo: Davor Javorovic/VLM/PIXSELL'
'Davor Javorovic/VLM/PIXSELL'
09.11.2010.
u 09:15

Ekonomski fakultet u Zagrebu od države dobio 60, a projektima zaradio 95 milijuna kuna

Nema novca! Kada su u pitanju fakulteti, tu toliko ponavljanu rečenicu u 2010. godini najglasnije izvikuju upravo oni koji najviše i zarađuju. I to mimo državnog proračuna. I upravo ti fakulteti najžešće se opiru predloženom Zakonu o sveučilištu kojim bi se, među ostalim, definirala visina školarina i uveo red u trošenje tako zarađenog novca. Jer sada kontrole o tome kamo ide novac koji fakulteti zarade "sa strane" gotovo i nema.

Za njih nema krize
A u skupinu onih koji znaju zaraditi ubrajaju se uglavnom ekonomski fakulteti u državi te Pravni i Građevinski fakultet. Svi oni redom i u krizi pune svoje kase tzv. vlastitim prihodima – studentskim školarinama, prihodima od suradnje s gospodarstvom...

Rekorder je Ekonomski fakultet u Zagrebu koji je, uz nešto više od 60 milijuna proračunskih kuna, uprihodio dodatnih 95 milijuna, od čega oko osam milijuna na račun školarina. Poduzetnima su se pokazali i na Ekonomiji u Splitu kojoj je država dala oko 22 milijuna kuna, a na školarinama i projektima fakultet je zaradio još 25 milijuna.

– Svaku kunu koju student uplati potrošimo isključivo u procesu, odnosno za napor nastavnika koji rade daleko više od zakonom propisane norme. Vi morate znati da mi imamo oko 3800 studenata, a samo 86 nastavnika. Neki drugi fakulteti u našem okruženju s istim brojem studenata imaju dvostruko više nastavnika i samim time od države dobiju dvostruko više novca iz proračuna. Stanje treba ozbiljnije sagledati – kaže Branko Grčić, dekan Ekonomskog fakulteta u Splitu.

– Ali ako je državi – dodaje – u interesu da nam smanji broj studenata, neka to kaže.

Bit ćemo gospoda
– Tada ćemo imati 25 posto manju plaću, a radit ćemo upola manje, bit ćemo gospoda profesori, odraditi što imamo sa svojih 50-ak studenata i ići na rivu piti kavu – napominje Grčić.

Ništa manje ogorčen nije ni Željko Potočnjak, dekan Prava u Zagrebu, fakulteta koji se u posljednje vrijeme spominje kao kolovođa borbe protiv novog Zakona o sveučilištu.

– To je najobičniji mobing. Kada kažete da se s nečim ne slažete, odmah vas pokušaju diskreditirati. Nas sada pokušavaju izolirati i izložiti posebnom pritisku. Nekorektno je da se s podacima različitih revizija izlazi u vrijeme predlaganja novog zakona. To je krajnje neprimjeren pritisak na fakultete. Revizija je kod nas već dva mjeseca i traži se način da nas se prisili da šaptom padnemo i da prihvatimo promjene s kojima se ne slažemo – oštar je Potočnjak.

Da se neki dekani osjećaju "ucijenjeni", potvrđuju i glasine koje se ovih dana šire sveučilištem i prema kojima je Ministarstvo obrazovanja priprijetilo izvlačenjem "prljavog veša" ne podupre li se novi zakon. U početku, kaže naš izvor, dekani nisu te prijetnje shvaćali previše ozbiljno. No stvari su se promijenile nakon što je u javnosti završila priča o netransparentnom trošenju novca na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Komentara 59

DA
dadada
11:51 09.11.2010.

zalosno je to sto ljudi pisete..zar vi stalno mislite da neki dotor znanosti ne zasluzuje 20 000 kn plaće? to nije ni 3 000 eura..a tek dekan koji je najuspjesniji doktor znanosti na faksu da ne moze imat nekih 35 000 kn...ne znam kolko bi trebali bit onda placeni..ko blagajnice u konzumu?

OB
-obrisani-
14:51 09.11.2010.

Fakulteti protiv Zakona: Ne damo novac od školarina jer ni Hrvatska neče Sloveniji u Piranskom zaljevu dati ni milimetra mora!

MO
moshmislit
19:14 09.11.2010.

kad budu fakulteti imali svoje zgrade i financirali se samostalno neka ne oproste školarine...do tada neka ne seru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije