Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas U VEČERNJEM

Fakulteti će morati detaljno objasniti ako se zapošljava nečiji rođak

naslovnica
Foto: VL
23.09.2016.
u 00:00

Priča se zakotrljala u svibnju, a prijedlog nacrta toga pravilnika poslan je nedavno na adrese fakulteta

Svjetlo dana uskoro bi mogao ugledati prvi pravilnik o sprječavanju nepotizma na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Priča se zakotrljala u svibnju, a prijedlog nacrta toga pravilnika poslan je nedavno na adrese fakulteta, kako bi se, među ostalim, i profesori očitovali o njemu.

Nije tajna, naime, da na osječkim fakultetima rade ili su radile i cijele obitelji – roditelji, sinovi ili kćeri, snahe ili zetovi, kako na važnim profesorskim, pa i dekanskim funkcijama, sve do administracije i spremačica.

I sami smo, iz glave, izbrojili najmanje osam takvih primjera, a može se to lako provjeriti prelistavanjem popisa nastavnika na internetskim stranicama. Često to, stoga, izaziva sumnju javnosti u nepristranost pri zapošljavanju, neovisno o tome koliko su te sumnje možda opravdane ili nisu.

>>Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od petka ili prelistajte u našem e-izdanju

>>U današnjem broju donosimo i sljedeće teme:

>>Rektor Boras smjenjuje dekana Previšića

>>Hajdaš Dončić: HDZ će bez problema vladati sljedeće četiri godine

>>Raspudić: Za SDP bi sad bilo najbolje da predloži zakon o lustraciji

>>Orban bi migrante protjerao na otok

Foto: VLm

Komentara 11

DU
Deleted user
22:31 22.09.2016.

Upravo je izasao novi ranking za universitete World University Rankings 2016-2017. Od 978 Zagreb se nalazi na 977 mjestu. Zadnji je jedan iz irana, ali na 974 je jos jedan iz irana, tako da netko ne misli da je Irann sad najlosiji. Za usporedbu su bili vazni kriteriji: Okolina za učenje koje napravi universitet, broj publikacija tj. reputacija universiteta, Broj citiranja hrvatskih publikacija u stranim publikacijama, internacionalnost universiteta np. strani profesori, broj stranih studenata itd... te udjel finaciranja universiteta kroz industriju. Svakome treba biti jasno kako su hrvatski univeristeti zalost, te kako ljudi ne mogu nista nauciti. Nije ni cudo da se rodjaci zaposljavaju, jer je svejedno. Da li radi rodjak ili ulicar. Efekt je isti. Bez rezultata... Drugim riječima, čovjek završi fakultet u Zagrebu i ne može ništa s tim. Ako ode u inozemstvo onda počinje na kraju. Ne može se ni s kinezima mjeriti...Bačen novac. Znači čovjek iz hrvatske mora poslati svoje dijete van Hrvatske da nešto nauči. Troškovi su često vani manji nego u Zagrebu a efekat mnogo veći. Ova statistika je stvarno šokantna ali razumljiva.

R1
R1971D
08:03 23.09.2016.

Nije ni čudo što smo tu gdje jesmo ako se vidi tko vodi zagrebačko sveučilište...profesori na fakultetima samo gledaju novac, trče u politiku jer je tamo novac i moć, na fakultetima se pojave jednom tjedno dva sata...osnovni posao dođe im kao hobi...fakulteti ucjenjuju državu da im da još više novaca da mogu još više trošiti, a rezultati nikakvi..studenti sve nekulturniji iz generacije i bahatiji sa sve manje znanja..umjesto da se vrednuje kvalitet rada profesora a to se odgleda da li predaje na nekim poznatijim zapadnim sveučilištima da li objavljuje u relevantnom časopisima, naši profesori predaju po Prištini, Skoplju, Novom Pazaru...danas u RH svako selo ima visoku školu, plati i evo diplome, kvaliteta i znanje, tko te pita...

G4
G_4
21:40 22.09.2016.

Jel misle na rođaka ili rodjaka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije