Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poziva se na oprez

Potencijalna opasnost na Facebooku: Prevaranti mogu pratiti korisnike i krasti njihove podatke

Ilustracije za Facebook
Foto: Jochen Eckel/DPA
1/5
01.06.2023.
u 11:10

Nakon što netko nasjedne na ovakvu prijevaru, ista se poruka šalje preko Messengera osobama s njihove liste kontakata, a preko poveznice korisnici podatke predaju prevarantima koji mogu ukrasti njihove osjetljive podatke.

Na Facebooku svakodnevno vrebaju opasnosti za korisnike te oni uvijek trebaju biti na oprezu prilikom klikanja na poveznice, komunikacije s nepoznatim osobama ili kupovine i prodaje putem interneta. Jedna od najčešćih prijevara je slanje ili objava poveznice s naslovom poput “vidi tko je umro” ili “nećeš vjerovati tko je umro”. Korisnici često niti ne razmišljajući klikaju na njih i i na takav način dolazi do širenja virusa, prijevare, krađe podataka i slično.

Takva je prijevara ponovno aktualna na Facebooku i trenutačno su na udaru australski korisnici, ali potreban je oprez u slučaju da se slične poveznice počnu širiti i diljem Facebooka. Nakon što netko nasjedne na ovakvu prijevaru, ista se poruka šalje preko Messengera osobama s njihove liste kontakata, pa oni neoprezniji primatelji neće niti razmišljati o potencijalnim opasnostima jer im poruke dolaze od prijatelja ili rodbine, navodi Tech Times. 

POVEZANI ČLANCI:

Nakon što korisnici na Messengeru dobiju poruku “vidi tko je umro”, potrebno je kliknuti na poveznicu koja vodi na stranicu gdje je potrebno upisati svoje korisničko ime i lozinku s Facebooka. Time podatke predajete prevarantima, a u istom trenutku korisnici koji upišu te podatke odjavljuju se s Facebooka i više nemaju pristup svom profilu. Također, na taj način dolazi i do preuzimanja malicioznog programa koji može pratiti korisnike i krasti njihove osjetljive podatke.

>> VIDEO  Predstavljen je novi sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije