Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mirni prosvjed

Facebook prosvjed u Puli sa 500 ljudi pokrenula maturantica

ivan pernar
Davor Puklavec/PIXSELL
28.02.2011.
u 14:37

Večerašnji je prosvjed na zagrebačkom Cvjetnom trgu prijavljen i službeno će trajati od 18 do 20 sati

- Naši mirni prosvjedi protiv Vlade održavat će se svaki drugi dan na Cvjetnom trgu od 18 do 20 sati. Ponavljam, bit će to mirno, gandijevsko izražavanje nezadovoljstva sadašnjom vladajućom politikom, a ja ljude neću niti voditi niti pozivati da se opet krene na Markov trg – kazao je začetnik hrvatskih Facebook prosvjeda, 25-godišnji zagrebački medicinski tehničar i student komunikacijskog menadžmenta Ivan Pernar.

Na prozivku glasnogovornika da su prosvjednici dobili novac Pernar uzvraća da su to “obična podmetanja, jer da policija ima dokaze o bilo kakvom financiranju ili dogovaranju, to bi već objavila”. Na informacije da je politički blizak mladeži HČSP-a, da je povezan i s HDSSB-om te da je adventist, Pernar odgovara:

– Niti sam član, niti simpatizer HČSP-a. No predsjednik mladeži te stranke Frano Čirko moj je dobar prijatelj. Slobodan sam kršćanin. Vjerujem u Isusa, ali ne želim formalno pripadati niti jednoj vjerskoj zajednici. A HDSSB? Nakon što je Dinko Burić predao Šeksu uputnicu za psihijatriju, samo sam ga nazvao i čestitao mu na tom potezu. I to je sve. Burić i ja nismo ideološki bliski. Eto, sad ispada da sam malo komunist, malo desničar, malo peder, malo adventist, pa da čitam Mein Kampf, pa Bibliju... HDZ pronalazi bilo koji način da bi opstruirao prosvjede.

Riječko okupljanje prosvjednika dogodilo se spontano, a Udruga Vox i njezin član, poznati buntovnik Marin Miočić Stošić, za sutra u 18 sati najavljuju novi prosvjed.

– Potaknuti tragičnom situacijom u društvu Vox organizira mirni prosvjed pod nazivom “Stop HDZ vlasti, stop raspadu”. Bit će to mirni mimohod građana s upaljenim svijećama od središta grada prema Mostu branitelja. Na prosvjedu ćemo iznijeti i prijedlog programa spasa Hrvatske - kazao je Stošić koji priprema i sto plakata kojima će oblijepiti riječke autobusne postaje. Stošić je prošlog tjedna prošetao Korzom noseći transparent s porukom “Naprijed fejsbukovci! Ulica je istina vlasti!”

Prosvjedne pozivnice na koje se odazvalo 500 Puljana poslala je jedna pulska maturantica, inače djevojka iz četveročlane radničke obitelji koja želi ostati anonimna, pa se i na Facebooku predstavlja s nekoliko pseudonima, jedan je Sestra. Oni koji je znaju kažu da lijepo pjeva i da je imala nekoliko nastupa na rep sceni. Da će “izvesti” na ulicu tisuću Osječana, 21-godišnji Ivan Lončar nije ni sanjao. Njegovo se ime na popisu organizatora Facebook prosvjeda našlo - slučajno. I sam je dobio poziv u grupu kojom se animira na pobunu. Stvar se zakotrljala pa se postavilo pitanje tko će preuzeti odgovornost. I javio se Ivan, student 3. godine Računarstva.

– Ne želim biti vođa, ali ako netko treba pričati, ja ću stati i reći što nas smeta. Ne trebamo lidera, treba se narod pobuniti, da ih što više izađe na ulice – ističe.

Cilj mu je završiti fakultet i zaposliti se u struci. I tu se krije razlog zašto se u njemu probudio bunt jer ne vjeruje da će uspjeti naći posao pa, ako se nešto ne promijeni, i sam razmišlja o odlasku iz zemlje. Ograđuje se od svih stranaka ističući da je ovo - bunt naroda. Nije ni za kakvo nasilje, nego za mirne prosvjede kojih se, kaže, vladajući najviše i boje. Vođa bunta u Virovitici je 27-godišnji nezaposleni hotelijer-ugostitelj Saša Horžić.

- Nikada nisam bio ni u kojoj političkoj stanci, ali vidim da je krajnje vrijeme da mi mladi, i na ovaj način, izrazimo svoje mišljenje o stanju u državi i o svojoj budućnosti - kaže Horžić. U Slavonskom Brodu građane je na prosvjede pozivala osoba pod Facebook profilom Dobri Duh Casper.

Komentara 232

DA
darko9
17:35 28.02.2011.

taj kreten perman da želi raditi radio bi u struci a ne da studira i troši novce hr poreznika

UT
utatica
15:20 28.02.2011.

bemti, kaj bumo sad!?

OB
-obrisani-
17:35 28.02.2011.

Uostalom...rekao sam da je to ....svjetsko čudo....Koalicija HDZ-a i SDSS-a . pa ko nekuži da je to čista...ČISTA...ko suza trgovina....ko na Hreliču...još gore . a sa čijim parama...čijim......sa ta tri šugava glasa cijelu Državu drže kao taoca . pa hebotee život...normalan čovjek bi već 500 puta dao ostavku..hebo im pas mater....ući će u povijest ko najgora smrdljiva vlast u povijesti hrvatskog naroda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije