Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MATERIJALNO BLAGOSTANJE

Evo gdje smo: Hrvatska po kupovnoj moći zaostaje 38% za prosjekom EU

Crni petak
Foto: Reuters
14.12.2018.
u 18:47

Lošija od Hrvatske samo je Bugarska, a najbogatiji je Luksemburg

Hrvatska se 2017. nalazila među tri države članice EU s najnižim materijalnim blagostanjem kućanstava mjereno stvarnom pojedinačnom potrošnjom njezinih građana. Kupovna moć europskih građana kretala se od najnižih 54% prosjeka EU u najsiromašnijoj Bugarskoj do 132% u najbogatijem Luksemburgu. Hrvatski građani dijele predzadnje mjesto zajedno s mađarskima, a obje te zemlje dostigle su 62% prosjeka EU te za prosječnom potrošnjom zaostaju 38%, objavio je Eurostat.

Grabe Rumunji, Poljaci...

U odnosu na godinu prije Hrvatska je smanjila razliku prema prosječnoj potrošnji u EU za jedan postotni poen, dok je Mađarska stagnirala. Zemlja koja nas je pretekla prije dvije godine, Rumunjska, u godini dana dodatno je digla materijalno blagostanje svojih građana sa 65 na 68% prosjeka, a kad se usporedba protegne na pretkriznu 2008., tada je rumunjski skok još veći – za 15 postotnih poena.

Uz Rumunje krupnim koracima naprijed grabili su i Poljaci, koji sada zaostaju za prosjekom EU svega 24%, ali i Česi koji su pretekli Slovence te im do prosječnog materijalnog blagostanja kućanstava EU nedostaje 18 postotnih poena.

Za to vrijeme blagostanje hrvatskih kućanstva u devet godina neznatno se pomaknulo samo za dva postotna poena, sa 60 na 62% europskog prosjeka, a kad se standard mjeri paritetom kupovne moći po glavi stanovnika, tada smo u padu za jedan postotni poen sa 63 na 62% BDP-a u EU. Stvarna individualna potrošnja na osnovi koje se mjeri materijalno blagostanje kućanstva uključuje sve robe i usluge koje građani koriste, neovisno o tome jesu li ih sami kupili ili im je država osigurala njihovo korištenje.

Upravo zbog toga je razlika između stvarne individualne potrošnje građana najsiromašnijih i najbogatijih država manja nego kad se gleda visina BDP-a po stanovniku. No Hrvatska pada ili stagnira po oba pokazatelja. Stvarna individualna potrošnja bugarskih građana rasla je u proteklom desetljeću s 45 na 54% i, ako nastave tim tempom, mogli bi nas prestići u ovom desetljeću. Poljaci su skočili sa 61 na 76%, Rumunji s 53 na 68%. Slovačka također ubrzano smanjuje zaostajanje za zapadnoeuropskim članicama, jednako kao i baltičke zemlje.

Slovenija na 85% prosjeka

Razloga za slavlje i zadovoljstvo svojim političkim i ekonomskim elitama nema ni Slovenija čiji su građani 2008. godine zaostajali po blagostanju za 20%, a sad se razlika povećala na 23%. Po paritetu kupovne moći Slovenija je pala s 90 na 85% prosjeka EU. Kupovna moć odražava snagu ekonomije, a podaci pokazuju da standard Italije, Francuske i Velike Britanije pada, a Nijemaca raste.

VIDEO: Franjevci Župe svetog Antuna Padovanskoga imaju svoju kućicu na Zrinjevcu

Ključne riječi

Komentara 21

Avatar nisam_robot
nisam_robot
19:13 14.12.2018.

Da ali mi volimo vise piti kavu u kaficu i kukati a ne raditi.

IV
ivanjela52
19:40 14.12.2018.

da bogate zemlje poput (njemacke svedske norveske)posluju tako lose kao hrvatska i one bi bile sirotinja.raditi NEZELIMO ali veliku placu HOCEMO

TT
TTjac
20:02 14.12.2018.

Nevjerojatno je kako mi već 3 desetljeća nazadujemo, a nitko ne osjeća potrebu za revolucijom. Janjci smo mi Hrvati i zato je sve u k...cu. Krivousti i njegov kradeze ukrali su nam svjetlu budućnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije