Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Europski parlament za progon svih ratnih i poratnih zločina

- U Europi su postojala tri totalitaristička pokreta – nacizam, fašizam i komunizam.
15. veljače 2011. u 22:04 329 komentara 5 prikaza
Hannes Swoboda
Foto: Boris Šćitar/Pixsell

Obje najjače europarlamentarne frakcije, i Europske pučke stranke (EPP) i Naprednoga saveza socijalista i demokrtata (S&D), slažu se da se da sve zločine, pa tako i one i koje su komunističke vlasti u Hrvatskoj počinile u poraću Drugoga svjetskoga rata, treba istražiti, a njihove počinitelje progoniti.

- U Europi su postojala tri totalitaristička pokreta –nacizam, fašizam i komunizam - koja su odgovorna za ozbiljne zločine i sve je te zločine važno istražiti – uzvratio je na novinarsko pitanje “izvjestitelj u sjeni o Hrvatskoj”  bavarski pučanin Bernd Posselt.

Austrijski socijalist Hannes Swoboda naglašava da “U EU želimo da se za sve ratne i poratne zločine utvrde počinitelji, te da ih se kazneno progoni”.

- To nije kopanje rovova između dviju strana, istina se mora doznati – ustvrdio je Swoboda.

Karamarko: Swobodina izjava o komunističkim zločinima potvrda je da nastavimo

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko koji od ponedjeljka navečer službeno boravi u Washingtonu za Večernji list je potvrdio da je informiran o izjavi Hannesa Swoboda koji je utorak o istraživanju komunističkih zločina izjavio; "Mi u EU želimo da se svi zločini, ratni i poslijeratni procesuiraju, jer je važno za svaku zemlju da se očisti od tih zločina, da se dozna tko su počinitelji, jer je važno za sve ljude da zemlja bude čista pred poviješću. Tu se ne radi o iskapanju novih podjela. Istina mora izići na vidjelo."

Karamarko je s odobravanjem primio Swobodinu izjavu te je naglasio da je “to upravo ono što on osobno stalno ponavlja u javnosti”.

- Zadovoljan sam reakcijom gospodina Swobode jer ona dolazi od potpredsjednika socijalističke frakcije i parlamentarnog izvjestitelja za Hrvatsku. Njegove riječi su dodatni poticaj i potvrda ministarstvu koje predvodim i Vladi RH da dovršimo sve istrage komunističkih zločina zbog bolje hrvatske budučnosti za njen narod i unutar europske zajednice - poručio je Karamarko iz Washingtona.

Kosor: Nema nedodirljivih ni u korupciji

Kosor: Nema nedodirljivih ni u korupciji pa ne treba ni u slučaju komunističkih zločina

Premijerka Jadranka Kosor je pozdravila izjave iz Europskog parlamenta u vezi istrage komunističkih zločina.
- I u ovome problemu ponašamo se kao 28. članica EU. To znači poštivati sve dokumente europskog parlamenta, koji  govori i o istraživanju i istini. Treba govoriti istinu. To ću prevesti i na probleme s korupcijom, da se radi u svim smjerovima i da nema nedodirljivih. Tako ni za ove zločine ne može biti nedodirljivih. To je potrebno da bi se konačno jedna knjiga, koja je još otvorena, zaklopila, da bismo bili koncentrirani na ono što dolazi sutra - izjavila je Kosor za treći Dnevnik HRT-a. (dli/VLM)

Ivan Ljubičić
hollywoodska priča
Prepoznajete ga? Kao izbjeglica došao iz Banje Luke u Hrvatsku, a danas je težak milijune eura
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
 • jalnus:

  Strucnjak za dionice ? Teska skola...

 • Ivekivek:

  Što se čeka? Kada će se više tim smrdljivim zločincima staviti lisice na ruke i odvesti ih doživotno u Remetinac?

 • Avatar babatero
  babatero:

  Rekoh ja da ih fali na ovo forumu, biti će da se obuvaju u opanke.