Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

'Europska komisija propustila je priliku da stane na stranu Slovenije u sporu s Hrvatskom'

Juncker nakon susreta u srijedu nije želio komentirati slovensko-hrvatski spor i ulogu Komisije, rekavši da „nema ništa novo“
21. veljače 2019. u 19:57 11 komentara 1997 prikaza
Borut Pahor
Foto: Reuters/PIXSELL

Europska unija je u slučaju slovensko-hrvatskog spora oko arbitraže o graničnom prijeporu "propustila idealnu priliku da naglasi načelo vladavine prava“ ne stavivši se na stranu Slovenije, izjavio  je u četvrtak u Bruxellesu slovenski predsjednikom Borut Pahor, rezimirajući rezultate svog dvodnevnog posjeta sjedištu Europske komisije.

Miro Cerar Slovenski ministar Miro Cerar: S posjetom Zagrebu ne treba žuriti

Pahor se u Bruxellesu sastao s predsjednikom Komisije Jean-Claudeom Junckerom i predsjednikom Vijeća EU-a  Donaldom Tuskom.

Juncker nakon susreta u srijedu nije želio komentirati slovensko-hrvatski spor i ulogu Komisije, rekavši da „nema ništa novo“, ali je potvrdio da je na inicijativu Pahora bilo riječi i o arbitražnom sporu.

Pahor je u četvrtak na konferenciji za novinare u Bruxellesu rekao da mu je Juncker u razgovoru kazao da je Komisija u vezi sa slovenskom tužbom protiv Hrvatske zbog neprimjene arbitražne presude imala mogućnost ali ne i dužnost da se pridruži slovenskoj tužbi.

kako je tamo Hrvatica o životu u Sloveniji priznaje: U Hrvatskoj je ljepše, ali iz ovih razloga neću se vratiti

Slovenija tvrdi da je Hrvatska neprovođenjem arbitražne presude prekršila europsku pravnu stečevinu, a očekivala je da će je lani Europska komisija u tom podržati što ona nije učinila.

Govoreći u četvrtak na svojoj završnoj konferenciji za novinare nakon dvodnevnog posjeta Bruxellesu, Pahor je kazao da Komisija još uvijek ima mogućnost da se o slovensko-hrvatskom prijeporu oko arbitraže izjasni dok traje postupak pred sudom EU-a u Luxembourgu.

Na pitanje je li o toj mogućnosti dobio od Europske komisije kakva jamstva, Pahor je kazao da treba biti jako oprezan kad se izražavaju očekivanja od Komisije.

>> Usporedba Hrvatske i Slovenije

Skupili smo chefove Fuliranja
ADVENTSKA ČAROLIJA
Skupili smo chefove Fuliranja: Ovo su majstori adventskih delicija koji za vas spremaju street food čuda
 • Avatar Mica Trofrtaljka
  Mica Trofrtaljka:

  Ko mu je kriv da ima mršavu guzu pa ga ne štipka Juncker ko našeg Plenkija ? 😂

 • Ivan grozni:

  Komisija napokon stala na stranu prava , pravičnosti , poštenja i istine . Cijeli svijet skužio kakvi su prevaranti Slovenci !

 • Avatar VinkoL
  VinkoL:

  Alpski srbi pak kukaju. Pa navodno si grade olimpijski bazen sa slanom vodom i na taj si način budu povećali površinu mora za 32 %.