Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRADICIJA

EU zabranjuje kolinje

23.11.2003.
u 00:00

Ministarstvo poljoprivrede pokušat će u pregovorima s EU što dulje očuvati taj običaj, ali uz strog veterinarski nadzor

Toplo vrijeme proteklih dana malo je odgodilo početak sezone svinjokolja ili kolinja.

Vrhunac te tradicije u gotovo svim krajevima Hrvatske, posebno u njezinu kontinentalnom dijelu, bio je desetljećima dok je Hrvatska bila u sastavu SFRJ 29. studenoga, na bivši praznik Dan Republike.

Dvorišta pod nadzorom

Iako taj dan više nije neradan, posljednji vikend u studenome i dalje je ostao dan kada se u tisućama seoskih dvorišta, među ostalim, rade kobasice, odabiru komadi svinjetine za sušenje, topi mast i rade čvarci.

Približavanjem Hrvatske Europskoj uniji i očekivanim ulaskom u nju velika je vjerojatnost da će ta tradicija biti zabranjena. U EU, naime, svinjokolja po seoskim kućanstvima nije dopuštena.

U Ministarstvu poljoprivrede, međutim, tvrde da će učiniti sve kako bi se očuvala ta tradicija i kada jednom uđemo u Europsku uniju.

- Ministarstvo trenutačno ne razmišlja ni o kakvom zabranjivanju kolinja. Pokušat ćemo u pregovorima za približavanja Hrvatske Uniji što dulje očuvati tu tradiciju, pa čak i kada uđemo u EU. Naravno, uz vrlo strogu veterinarsku kontrolu - kaže Nenad Matić, glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede i šumarstva.

Sezonu svinjokolje uvijek prati i otkrivanje mesa zaraženoga trihinelom. Pravi bum svinja zaraženih tom bolešću zabilježen je 2000., kada je od oko 716.000 pregledanih uzoraka čak 5100 bilo zaraženo.

Obavezan pregled mesa

Trihinelozu prenose glodavci, posebno štakori, koji je prenose na svinje, pa je za njeno iskorjenjivanje prijeko potrebna deratizacija.

Postoje područja u kojima je broj zaraženih svinja velik, a to je kod nas Vukovarsko-srijemska županija. Primjerice, od lanjskih 963 zaraženih uzoraka svinja u kućanstvima i 165 u klaonicama, čak je 386 slučajeve zabilježeno u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

No, kod nas je već godinama obvezan trihineloskopski pregled tkiva svinja. Nakon otkrivanja zaraze, ostatak mesa mora se ukloniti, što onemogućuje da zaraženo meso stigne na nečiji stol i bolest se prenese na ljude. Lani bi broj zaraženih osoba bio sveden na nekoliko manjih obiteljskih epidemija da se nije dogodila velika epidemija trihineloze u Istri. Inspektori su tada otkrili objekt u kojem su proizvedene zaražene kobasice, a u njemu su bile veće količine mesa bez potvrde o zdravstvenoj ispravnosti i meso divljači. Stoga veterinari podsjećaju da tijekom svinjokolje uzorak svinjskog tkiva treba obvezno odnijeti na pregled u veterinarske stanice.

Renato Ivanuš

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije