Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sprečavanje nelegalnih migracija

EU šalje timove granične i obalne straže u Albaniju

Spašavanje
Foto: DPA/Pixsell
02.05.2019.
u 10:23

Prvi timovi Europske granične i obalne straže trebali bi na albansku granicu s Grčkom biti raspoređeni krajem svibnja.

Sporazum o graničnoj suradnji između Europske granične i obalne straže i Albanije od jučer se počeo primjenjivati. Kako navode u Europskoj komisiji, tim će se sporazumom Agenciji za europsku graničnu i obalnu stražu te Albaniji omogućiti provedba zajedničkih operacija i raspoređivanje timova na granicama Albanije i EU kako bi se pridonijelo rješavanju problema nezakonitih migracija, osobito u slučaju iznenadnih promjena u migracijskim tokovima te prekograničnog kriminala.

Djelovanja će se provoditi u dogovoru s nadležnim tijelima Albanije i država članica EU koje graniče s područjima u kojima se provode operacije.

Prvi timovi Europske granične i obalne straže trebali bi na albansku granicu s Grčkom biti raspoređeni krajem svibnja.

– Sporazum s Albanijom prvi je te vrste s nekom trećom zemljom i prekretnica je u vanjskoj suradnji EU na upravljanju granicama. Sada ćemo moći bolje zajednički reagirati na moguće migracijske izazove. Nadam se da će se time otvoriti put za bolju suradnju s čitavom regijom zapadnog Balkana. Albanija je pokazala veliku odlučnost kada je riječ o suradnji na upravljanju migracijama i granicama – kazao je povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos U EK navode i da se slični sporazumi dovršavaju sa Sjevernom Makedonijom, Srbijom, Bosnom i Hercegovinom te Crnom Gorom.

Ove su se godine Europski parlament i Vijeće dogovorili o jačanju mandata Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu. Agencija će tako imati dodatnih 10.000 pripadnika do 2027., čime će se omogućiti učinkoviti povratak ljudi koji nemaju pravo ostati unutar EU. Nove snage sastojale bi se od zaposlenika agencije te od snaga koje bi obavezno morale izdavati države članice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije