Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na otoku Stromboli

Eruptirao vulkan u Italiji: Turisti skakali u more, jedna osoba poginula

Vulkan Stromboli
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
03.07.2019.
u 22:17

Otok Stromboli, na kojem se snimao film 1950. s Ingrid Bergman, zajedno s preostalim otocima Eolskog otočja, postao je tijekom posljednjih desetljeća odmorište za bogate i slavne

Vulkan na otoku Stromboli eruptirao je u srijedu izbacivši pepeo visoko u nebo, objavio je državni institut za geofiziku i vulkanologiju (INGV). Talijanska agencija ANSA je rekla kako su se turisti, uplašeni neočekivanom eksplozijom na malom mediteranskom otoku, bacili u more. Poginula je jedna osoba u odronu kamenja, dok je nekoliko osoba ozlijeđeno.

"Nažalost, jedan je čovjek mrtav, nekoliko je ozlijeđeno, ali ne radi se o ozbiljnim ozljedama", kazao je Calogero Foti, koji radi za hitnu službu. Žrtva je 35-godišnji muškarac sa Sicilije koji je bio u šetnji kada je vulkan eksplodirao. Njegovu prijateljicu pronašli su dehidriranu i u stanju šoka, izvijestila je novinska agencija AGI.

Mornarica je raspoređena za moguću masovnu evakuaciju, a već je evakuirano 70 osoba.

"Vidjeli smo eksploziju. Čula se jaka buka. Začepili smo uši. Nad nama je bio oblak pepela. Cijelo je nebo puno pepela", rekla je svjedokinja Michela Favorito koja radi u jednom hotelu, piše BBC.

Fiona Carter, britanska turistica koja se nalazi na otoku Panarea čula je erupciju.

"Okrenuli smo se da vidimo oblak koji dolazi iz Strombolija. Svi su bili u šoku. Zatim se lava počela spuštati prema malom selu Ginostra", ispričala je za Reuters.

Stručnjak INGV-a Stefano Branco rekao je Reutersu kako je na otoku došlo do "paroksizmalne erupcije" kada magma pod visokim tlakom eksplodira iz plitkog, podzemnog rezervoara. "To su događaji velike siline i vrlo rijetki", rekao je.

Hrvatica koja radi na privatnoj jahti i koja se u vrijeme erupcije nalazila u blizini ispričala je za 24 sata što se događalo.

"Tu smo par dana, svaki dan smo gledali vulkan, svaki dan po malo 'pljucka', ali to nije izgledalo ništa strašno. Sutra smo trebali ići u turistički razgled vulkana. Bezbrižno smo se kupali na otočiću, a onda smo vidjeli da je vulkan eruptirao. Izgledalo je fascinantno i zastrašujuće. U podnožju je selo od oko 800 ljudi, izgledalo je kao da ga više neće biti. Koliko sam čula, dvoje ljudi su tražili pomoć, sve ostalo je u redu, ali to se tek treba vidjeti, prerano je za procjene. Pepeo je svuda unaokolo, mi smo otplovili dalje", rekla je Ana Tadej (36).

Otok Stromboli, na kojem se snimao film 1950. s Ingrid Bergman, zajedno s preostalim otocima Eolskog otočja, postao je tijekom posljednjih desetljeća odmorište za bogate i slavne. 

Video: Erupcija vulkana u Čileu

Ključne riječi

Komentara 22

VJ
vjaceslav
00:27 04.07.2019.

korupcija i erupcija prema (lat.) imenicama corruptio i eruptio. a glagoli korumpirati i e r u m p i r a t i prema (lat.) corrumpere i erumpere. (klaičev "rječnik stranih riječi", anić-silićev i matičin pravopis)

Avatar Django
Django
23:51 03.07.2019.

Prvi puta da u Večernjem konačno pročitam pravilno napisano - vulkani naime eruptiraju. Zato jer se za provalu vulkana kaže erupcija a ne erumpija. Nevjerojatno je kakvi se sve nepismeni čobani, koji su na satovima hrvatskog očito sjedili na ušima, upuštaju u lingvističke diskusije.

HU
hudarupa3
10:26 04.07.2019.

Mi Jugoslaveni bismo rekli da je u vulkanu prekipjelo i da je izbljuvao vatru nakon što je pukao poklopac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije