Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Suradnja s novom vladom RH u migrantskom pitanju mnogo je bolja nego s prijašnjom'

Slovensko-hrvatsku suradnju u protoku izbjeglica smatra dobrom, a nastavljaju se i dobri gospodarski odnosi, rekao je Erjavec
28. veljače 2016. u 23:45 15 komentara 450 prikaza
Karl Erjavec
Foto: Grgur Žučko/pixsell

Suradnja Ljubljane i Zagreba u izbjegličkoj krizi mnogo je bolja otkako Hrvatska ima novu vladu, izjavio je slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec za Slovensku televiziju te je najavio da će idućeg mjeseca u posjet doći ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač.

"Suradnja po pitanju migracija s novom hrvatskom vladom mnogo je bolja nego s prijašnjom (Zorana) Milanovića", kazao je Erjavec u razgovoru za Slovensku televiziju, emitiranom u nedjelju navečer.

Tijekom multilateralnih susreta već dvaput se susreo s novim hrvatskim kolegom po dužnosti koji će, najavio je, u ožujku posjetiti Sloveniju. Slovensko-hrvatsku suradnju u protoku izbjeglica smatra dobrom, a  nastavljaju se i dobri gospodarski odnosi, rekao je Erjavec. U pogledu otvorenih pitanja nema promjena i ne očekuje brze pomake, rekao je nadalje Erjavec. 

Iako je Hrvatska izašla iz arbitražnog postupka o graničnom prijeporu, Erjavec je ponovio poznato stajalište Ljubljane da očekuje nastavak rada arbitražnog suda koji će donijeti presudu. Otvorena pitanja treba riješiti na međunarodnim ustanovama, rekao je. 

U razgovoru za televiziju Erjavec je najviše govorio o izbjegličkoj krizi. Rekao je da je skeptičan prema dogovoru Europske unije i Turske o zaustavljanju migrantskog vala. Zato drži dobrom odlukom zemalja na tzv. balkanskoj izbjegličkoj ruti da sve više koordiniraju režim prihvata izbjeglica prema prijedlogu Austrije. Sigurnosna situacija u Sloveniji nije nimalo ugrožena valom izbjeglica  i sve je normalno, rekao je Erjavec i ocijenio da oporba u vezi s tim bez razloga potiče strahove kod ljudi.

Ako bi situacija s migrantskim valom eskalirala Ljubljana ima spremne planove, rekao je i naglasio da migranti u zemlju ulazu uz kontrolu sigurnosnih organa.

>> Slovenija upozorila Hrvatsku da je u četvrtak poslala previše migranata

Elipso

  • kinez14:

    Ovo je ulizivacki komentar Erjavca. Ne vjeruj mu ni kad ti hvali sinje more

  • Oluja1995:

    Pa tko normalan je mogao sa ludim zokom da priča...

  • pucko.gumbic:

    Ma vidi tko se javio?! Predstavnik "čestitog" naroda koji Hrvatima i Hrvatskoj vazda podmeće klipove pod noge: od blokiranja pristupnih pregovora s EU, pokušaja podmićivanja arbitraže piranskog zaljeva, ograđivanja žilet-žicom... Ovo je samo jedan kurtoazno-ulizivački nastup prema novoj Vladi RH... ... prikaži još! Sve će kasnije biti isto ili još gore! Nadam se da naša Vlada ima dovoljno pameti i da ne nasjedne tim ljigavcima!!!