Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ušli u Siriju

Erdogan objavio: Započeli smo operaciju protiv kurdskih snaga

Turski vojni konvoj u Kilisu blizu granice
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
09.10.2019.
u 15:39

- Očuvat ćemo teritorijalnu cjelovitost Sirije i osloboditi lokalne zajednice od terorista - poručio je turski predsjednik

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan objavio je da su turske oružane snage zajedno sa sirijskom vojskom pokrenule operaciju protiv kurdskih snaga na sjeveroistoku Sirije.

Time je potvrdio ranije navode da su turske snage prešle sirijsku granicu. Erdogan je na Twitteru objavio da je operacija usmjerena protiv PKK-a (Kurdistanske radničke partije) i YPG-a (kurdske milicije u Siriji) te terorista iz Islamske države.

- Naša je misija spriječiti stvaranje koridora terora diljem naše južne granice i donijeti mir na to područje - objavio je Erdogan.

Dodao je da će operacija neutralizirati terorističke prijetnje protiv Turske i dovesti do uspostave sigurne zone, što će, tvrdi, omogućiti i povratak sirijskih izbjeglica kućama.

- Očuvat ćemo teritorijalnu cjelovitost Sirije i osloboditi lokalne zajednice od terorista - poručio je.

Tursku ofenzivu najavio je jutros i pomoćnik turskog predsjednika Tayyipa Erdogana, nakon nenadane najave Washingtona o povlačenju američkih postrojbi iz sirijskog područja blizu turske granice. U ranijem tvitu, direktor za komunikacije turskog predsjednika, Fahrettin Altun, rekao je da se kurdske snage mogu ili predati ili će ih Ankara "natjerati da prestanu ometati" tursku borbu protiv džihadista Islamske države.

Kurdske snage bile su glavni američki saveznik u Siriji gdje su pomogle poraziti Islamsku državu, no Turska ih smatra teroristima. Kurdi su rekli da su im Amerikanci svojim povlačenjem "zabili nož u leđa".

Trump je u nedjelju najavio povlačenje američkih postrojbi iz područja blizu turske granice na sjeveru Sirije, čime se činilo da daje zeleno svjetlo za vojnu operaciju protiv kurdskih snaga.

Trump je ipak u utorak naglasio da Sjedinjene Države nisu "napustile" Kurde iz Sirije. "Napuštamo Siriju, ali apsolutno nismo napustili Kurde, divne ljude i izvrsne borce", napisao je u tvitu. "Financijski i oružjem ćemo pomoći Kurdima", dodao je.

Turska želi na području sjeveroistočne Sirije, nakon što su američke snage počele napuštati to područje, stvoriti “sigurnosnu zonu” kojom bi odbacila sirijske Kurde i njihove vojne snage od svojih granica i fizički se ogradila od njih na svojem teritoriju. 

Erdogan je također ranije rekao da bi u "sigurnosnu zonu" omogućio povratak milijuna sirijskih izbjeglica iz Turske na sirijsko tlo, a ta je najava o relokaciji izbjeglica uznemirila neke europske države jednako kao i ona o samoj vojnoj operaciji.

Za Tursku, dolazak nekurdskih Sirijaca u područje "sigurnosne zone" poslužilo bi kao tampom zona protiv Kurda, turske najveće sigurnosne prijetnje.

Američko povlačenje iz regije moglo bi ostaviti snage pod vodstvom Kurda na milost i nemilost napada turskih oružanih snaga.

Komentara 102

IL
ilijan1a
11:47 09.10.2019.

Držite se Kurdi!

Avatar gusjenica
gusjenica
12:26 09.10.2019.

Od srca želim propast turskoj vojsci !

DU
Deleted user
11:52 09.10.2019.

Tko ce podrzati Kurde....nitko kao ni nas na pocetku srbske agresije i domacih terorista...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije