Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkazi u tehno divovima

Elon Musk nesmiljeno 'čisti' Twitter, otpustio 80 posto zaposlenih

Elon Musk
Foto: REUTERS
1/5
21.01.2023.
u 08:23

U Twitteru je ostalo manje manje od 550 inženjera da brine o radu Twittera, neki upozoravaju da ih nema dovoljno te da je ugroženo nesmetan rad društvene mreže. I ostali tehno divovi otpuštaju jer su, kažu, u prethodnom razdoblju previše zapošljavali. Ukupno je u 2022. u tehnološkom sektoru najavljeno više od 97.000 otkaza

Twitterov broj zaposlenika s punim radnim vremenom smanjio se na oko 1300 aktivnih zaposlenika, s tim da sada ima manje od 550 inženjera s punim radnim vremenom, prema internoj evidenciji koju je pregledao i o tome izvijestio CNBC. Oko 75 od 1300 zaposlenika tvrtke je na dopustu, uključujući oko 40 inženjera. Tvrtkin tim  koji brine o zaštiti svih korisnika Twittera, smanjen je, i sada se time bavi manje od 20 stalno zaposlenih.

Interni zapisi pokazuju da također postoji oko 1400 zaposlenika Twittera koji ne rade ali još uvijek primaju plaću, no više se ne očekuje da ispunjavaju svoje stare odgovornosti u tvrtki društvenih medija.

Mnogi od njih dali su ostavke kada je novi vlasnik i izvršni direktor Elon Musk naredio zaposlenima da se posvete "hardcore" radu na Twitteru 2.0, uključujući prekovremeni rad  s porukom da ako to ne učine mogu slobodno otići.

Pod Muskovom upravom, Twitter je smanjio broj zaposlenih kroz masovna otpuštanja i promjene koje su mnoge natjerale na davanje otkaza, uključujući ukidanje politike rada od kuće koja je bila uvedena pod bivšim CEO-om Jackom Dorseyjem.

Prije nego što je Musk prošle godine odlučio otkupiti Twitter u iznosu od 44 milijarde dolara, Twitter je zapošljavao oko 7500 zaposlenika. Interno se šuškalo o otkazima i očekivalo se da će se dogoditi bez obzira uspjelo li Muskovo preuzimanje ili ne.

Međutim, Musk je smanjio broj zaposlenih na Twitteru daleko više nego što su mnogi očekivali - ili za oko 80 posto prema internoj evidenciji i dvojici nedavnih zaposlenika koji su razgovarali s CNBC-jem.

Prema riječima inženjera koji je dao otkaz u tvrtki, gubitak zaposlenika i smanjeni broj zaposlenih otežat će pouzdano održavanje usluge dok se još uvijek razvijaju nove značajke.

Ova osoba, koja je tražila da ostane neimenovana, objasnila je da je baza kodova tvrtke ogromna i da zahtijeva poznavanje različitih platformi i programskih jezika kako bi se održavali različiti dijelovi Twittera, primjerice, usluge oglašavanja na osnovnoj vremenskoj crti. Naime, ustvrdio je da neke inženjerske vještine, rekli su, nisu nužno prenosive na sve ove. I bit će teško trenirati inženjere nakon gubitka tolikog institucionalnog znanja, dodala je ova osoba, prenosi CNBC.

Uz oko 1300 zaposlenika s punim radnim vremenom, Musk je ovlastio i oko 130 ljudi iz svojih drugih tvrtki, uključujući Teslu, SpaceX i The Boring Company, kao i talente iz venture fondova i drugih tvrtki, za rad na Twitteru.

 

Otkazi u tehno divovima

Inače, kada se radi o otkazima u velikim tehnološkim tvrtkama, Googleova krovna kompanija Alphabet izvijestila je u petak da će ukinuti 12.000 radnih mjesta, uz poruku radnicima da je gospodarska situacija lošija no što su bili očekivali. Kompanija je intenzivno zapošljavala proteklih godina „za drugačiju gospodarsku realnost od ove s kojom se danas suočavamo”, napisao je u dopisu zapolenima izvršni direktor Alphabeta Sundar Pichai.

„U potpunosti sam odgovoran za oduke koje su nas dovele u aktualnu situaciju", dodao je Pichai.

Kompanija planira otpuštati i u inženjerskim odjelima, a prvi su obavijest o otkazu dobili radnici u SAD-u.

U drugim zemljama proces će dulje trajati zbog zakona o radu, dodali su. Googleova objava nadovezala se na ovotjednu informaciju Microsofta da planira otpustiti 10.000 radnika. Kupci nastoje "optimizirati" digitalnu potrošnju i oprezni su jer su neki dijelovi svijeta u recesiji, a drugi je očekuju, objasnio je u poruci radnicima izvršni direktor Satya Nadella, najavivši okretanje "strateškim područjima", uključujući, vjerojatno, i umjetnu inteligenciju.

I Amazon je sredinom proteklog tjedna počeo dijeliti otkaze, koje bi trebalo dobiti 18.000 zaposlenika. Meta, krovna tvrtka Facebooka planira ih otpustiti 11.000, a Salesforce 10 posto od ukupno 80.000 zaposlenih.

Ukupno je u 2022. u tehnološkom sektoru najavljeno više od 97.000 otkaza, najviše od 2002. godine kada je otpustio 131.000 radnika, prema podacima kompanije Challenger, Gray & Christmas. "Takvu aktivnost nismo vidjeli od kraha dot-coma", rekao je Andrew Challenger, viši potpredsjednik te tvrtke, aludirajući na pucanje balona u digitalnom sektoru na početku stoljeća.

Komentara 4

JO
jovonovo
11:22 21.01.2023.

Nalazimo se usred III svjetskog rata. Ovaj put to nije rat između nacija. Na jednoj strane nalaze se svjetske elite i sve vlade svijeta, a na drugoj obični građani. Cilj svjetskih vlada je uzeti ljudima pristup energiji, urušavanje monetarnog sustava, podjela ljudi, depopulacija stanovništva i kompletna kontrola onih koji preostaju

TO
Torcida80
20:57 22.01.2023.

Samo i triba tehničare, ostali su samo bili uhljebi po političkoj orjentaciji koji su bili leglo main stream media i ljevo političkih udruga

Avatar HajdukLika
HajdukLika
09:51 21.01.2023.

Taj lik pomalo postaje sve odvratniji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije