Naslovnica Vijesti Hrvatska

Elitno otočje i novac koji donosi – silno žele Pula, Vodnjan i Fažana

Turistička zajednica Vodnjan pokrenula je četiri sudska spora zbog Brijuna; općina Fažana najavljuje obraćanje i Hrvatskom saboru zbog sjedišta otočja
16. svibnja 2010. u 22:30 1 komentara 48 prikaza
brijuni
Foto: Arhiv VL

Kome pripadaju Brijuni pitanje je koje se razvlači već 15 godina. Sve je krenulo iz Turističke zajednice Vodnjana. Tadašnji direktor TZ Vodnjana Ennio Forlani počeo je borbu kako bi dio boravišne pristojbe pripao Vodnjanu. Pokrenuta su četiri sudska spora, a za 1996. i 1997. Vodnjan je ovrhom dobio gotovo 500.000 kuna na ime boravišne pristojbe i kamata s Brijuna.

 

Teška su odricanja

 

– Još su 1995. godine Vodnjan, Barban, Marčana, Ližnjan, Medulin, Savičenta i Pula potpisali sporazum o preuzimanju nekretnina bivše općine Pula. Brijuni su tada, osim otoka Jerolima i Kozada, kao katastarska općina pripali Vodnjanu, a Puli su pripala samo ta dva otoka. Unatoč tome novac od boravišne pristojbe i poreza odlazio je u blagajnu TZ Pule. Prvi smo spor za boravišnu pristojbu pokrenuli ‘95. i dobili ga jer Brijuni pripadaju Vodnjanu. Čak i kada je nastala općina Fažana 2001. godine, sporazumom o podjeli imovine nije se diralo u pitanje Brijuna. Opet smo u spor krenuli ‘99., ali sve do sada odgovora nema. U 11 godina zakinuti smo za oko 2,5 milijuna kuna boravišne pristojbe plus kamate – kaže Ennio Forlani, bivši direktor TZ Vodnjan. Međutim, Brijuna se ne želi odreći ni novonastala općina Fažana.

 

– Želimo da sjedište Brijuna bude u Fažani, a to je logično jer smo vrata Brijuna. To sigurno nije Pula, o čemu govori i morski kanal koji se ne zove pulski nego Fažanski kanal. Ipak boravišna pristojba ide u Pulu, a trebala bi ići u Fažanu. Zbog toga ćemo pokrenuti prema Saboru i Istarskoj županiji zahtjev da sjedište Brijuna bude Fažana kao što je sjedište Plitvica u Korenici – kaže načelnica Fažane Ada Damjanac.

 

Mjere određuju

 

Gradonačlenik Pule Boris Miletić priznaje da postoji sporazum o razgraničenju iz 1995. godine.

 

– Taj sporazum nikada nije stupio na snagu, pa Brijuni pripadaju onako kako je to bilo prije ‘95., dakle Puli – tvrdi Miletić.

 

– Nama je svejedno kome ćemo plaćati boravišnu pristojbu, ali po zadnjoj sudskoj odluci, mislim da Brijuni pripadaju Puli zbog najbliže izmjerene točke otoka do Pule – kazala je glasnogovornica Brijuna Vesna Klunić.

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
  • -obrisani-:

    Slovenci, gledajte i divite se, ovo nikada necete imati,...................