Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uz potok Kustošak

Otkrivena masovna grobnica u Zagrebu: pronađeni ostaci četiri osobe

Foto: Ministarstvo branitelja
1/4
21.09.2019.
u 12:42

Uprava za zatočene i nestale toga Ministarstva terenska istraživanja na području naselja Kustošije u Zagrebu provodila je od  4. do 20. rujna.

Na lokaciji uz potok Kustošak probnim iskapanjima pronađeni su posmrtni ostatci ljudskih tijela, čime je potvrđeno postojanje masovne grobnice, a ekshumirani su posmrtni ostaci četiri osobe, žrtve iz razdoblja po završetku 2. Svjetskog rata, objavilo je u subotu Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Uprava za zatočene i nestale toga Ministarstva terenska istraživanja na području naselja Kustošije u Zagrebu provodila je od 4. do 20. rujna.

Foto: Ministarstvo branitelja

U ekshumaciji prvi su put, temeljem potpisanog Sporazuma Ministarstva hrvatskih branitelja i Sveučilišta u Zagrebu iz siječnja ove godine, sudjelovali studenti završnih godina studija antropologije i arheologije Filozofskog fakulteta u Zagrebu. U daljnjem postupanju slijedi stručna antropološka obrada posmrtnih ostataka na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu te priprema za njihovo dostojno i trajno zbrinjavanje, odnosno pokop.

Terenske aktivnosti na području Zagreba nastavak su istraživanja koje je Ministarstvo hrvatskih branitelja započelo tijekom 2018., pri čemu su tada ekshumirani posmrtni ostatci najmanje 427 osoba žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Ministarstvo hrvatskih branitelja zahvalilo je svim nadležnim sudionicima uključenima u ovaj proces istraživanja, posebno nadležnoj 2.

Policijskoj postaji Policijske uprave zagrebačke koji su kroz kvalitetnu zajedničku suradnju na terenu pridonijeli uspješnom provođenju ovih aktivnosti. Svoje aktivnosti Ministarstvo provodi temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, dodaje se u priopćenju.

Komentara 38

Avatar Vukomerec
Vukomerec
13:05 21.09.2019.

Hrvatske kosti izviru iz tla i svojom pojavom razaraju komunističke laži.

Avatar toxic alien
toxic alien
14:29 21.09.2019.

Nisu jos ni zagrebali po povrsini..., a od pocinjenja tih zlocina je proslo tri cetvrtine stoljeca! Vecina odgovornih je vec umrla prirodnom smrcu, uzivajuci do zadnjeg dana svojih prljavih zivota mirovine koje su zaradili "oslobadjajuci" Hrvate od njihovih najblizih i najmilijih! I ova istrazivanja se najvjerojatnije obavljaju zahvaljujuci informacijama jos uvijek zivih svjedoka kojih je svakim danom sve manje i manje. Ne znam na kojoj je razini znanost u ovom momentu i kakvim se sve metodama sluze u otkrivanju masovnih grobnica i da li ce ikad biti moguce otkriti sve komunisticke zlocine jer... Na mnogim od tih stratista se gradilo... od stambenih zgrada, skola, bolnica, puteva..., da li je nekom vrstom skeniranja moguce otkriti te masovne grobnice bez kopanja? I vidim da se mainstream mediji ne uzbudjuju previse zbog ovih nalaza, za njih su to aktivnosti povezane sa "revizijom" povijesti! Ne bi me iznenadilo da se pokaze kako su imena ovih dosad pronadjenih vec upisana kao zrtve Jasenovca!

PA
Pahor
13:21 21.09.2019.

Tih petstotinjak, do sada otkopanih, nisu na zalost ni jedan posto partizanskih poslijeratnih žrtava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije